Ivana Šuláková: Pasti na zloděje

23. srpen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krádeže jsou v Česku jednou z nejčastějších kriminálních činností. Kradou se miliony z bankovních účtů, ale třeba i mince z kasiček v kostelích nebo kanálová víka. Zloději na Karvinsku teď přišli na nový objekt svého zájmu.

Krádeže patří nejen v Moravskoslezském kraji k běžnému a až příliš častému koloritu zdejšího života. Sociologové tento fakt mimo jiné vysvětlují tím, že právě v našem regionu žije velké množství lidí bez pravidelného příjmu, v sociální nouzi a v neutěšených podmínkách, od kterých je už jen krůček k páchání trestných činů.

Jejich argument by u mne možná obstál v případech, kdy vidím, že má onen zloděj opravdu hluboko do kapsy, chodí v obnošených šatech i botech, nemůže si dopřát ani jedno teplé jídlo denně... V policejních služebnách o tom ale vědí své. Nemálo zlodějů totiž chodí obloženo zlatými řetězy a prsteny, ve značkovém oblečení a ve fastfoodech utrácejí tisíce za hamburgery.

Já v tom mám prostě jasno - člověk se podle mě ve většině případů zlodějem nestává kvůli chudobě, ale z nenasytnosti a vypočítavosti. Jak jinak si totiž vysvětlit nejnovější problém karvinských strážníků?! Jmenuje se fotopasti. Město je před časem nalíčilo v místech, která chtělo ochránit před vandaly, zloději nebo třeba před zakládáním černých skládek. A výsledek?

Zloději nezmizeli, ale zato zmizely fotopasti. Naposledy se tak stalo v karvinské části Doly. Kde ukradená elektronika skončila, nikdo netuší. Silně ale pochybuji, že by ji její noví majitelé vyměnili třeba za chleba, mléko a máslo pro své hladovějící děti. Možná je ale ke krádeži skutečně vedly bohulibé účely. Kamery odnesli proto, aby s jejich pomocí ochránili svůj majetek před nenechavci.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.