Ivana Šuláková: Pirát silnic

11. prosinec 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krajská policie každoročně oceňuje řidiče, kteří prokázali velkou dávku odvahu, slušnosti a ohleduplnosti na silnicích našeho kraje. Cíl je jasný – ukázat jmenovitě prstem na ty, kteří mohou být vzorem pro všechny, kteří pravidelně usedají za volant. Opravdu ale tento pozitivní příklad stačí k výchově?

Martin Horňák. Tak se jmenuje zbrusu nový držitel titulu Gentleman silnic v Moravskoslezském kraji. Policisté tohoto muže z Karviné ocenili za to, že pomohl zachránit život řidiči z havarovaného auta a dalšímu spolujezdci pomohl také dostat se ven.

V žádném případě nezpochybňuji záslužnost činu tohoto silničního hrdiny, jen tak trochu pochybuji o tom, že oceňování podobných pozitivních příkladů vychová ty, kteří si silnice pletou se závodní dráhou.

Jen posuďte sami: kolik jmen takových gentlemanů silnic si za poslední roky, včetně detailů jejich záslužných skutků, pamatujete? A naopak jak moc vám uvízla v paměti jména, jako jsou Aleš Trpišovský, Luboš Lacina nebo Roman Janoušek?!

Jsem si jistá, že ona trojice jezdící pod vlajkou lebky se zkříženými hnáty by tento paměťový souboj vyhrála jednoznačně. A co to dokazuje? Podle mě to, že je třeba i těch negativních příkladů.

Je třeba zveřejňovat i jména lidí, kteří se za volantem chovají jako predátoři: záměrně vás brzdí, vytlačují se silnice, nedávají přednost v jízdě tam, kde mají, předjíždějí přes dvě plné čáry, ohrožují chodce na přechodech.

Ve výčtu závažných pochybení bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Všichni ale dobře víme, o čem mluvím. Má to ovšem jeden zásadní háček – do rukou policistů se dostanou velmi zřídka a většinou náhodou.

Takové kauzy jako Janoušek nebo Trpišovský skončí před soudem, a tedy i na mediálním pranýři, spíše výjimečně. Zato je ale hodně takových řidičů, kteří už ve svých autech mají kamery monitorující provoz v okolí jejich aut. Je to mimo jiné skvělý prostředek při prokazování viny či nevinny při případné autonehodě. A to byste se možná divili, kolik pirátů silnic taková soukromá videa už zaznamenala.

Stačilo by je sdílet na jedné, třeba policejní internetové adrese a nový titul Pirát silnic může být premiérově udělen takřka okamžitě. A když k tomu dotyčný nafasuje i pořádnou pokutu, odečet nějakých bodů z konta nebo případně přijde rovnou o řidičák, máme skvělý námět, nechť mi Dostojevský promine, na nové pojetí románu Zločin a trest.

autor: š.iva
Spustit audio