Ivana Šuláková: Policejní tetování

24. leden 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kriminalita v Moravskoslezském kraji klesla téměř o pětinu. Vyplývá to z nejnovější statistiky trestné činnosti v regionu v minulém roce, kterou tento týden policisté v Ostravě zveřejnili. A další strážci zákona mají přijít. Pomohou tomuto kriminalitou sužovanému regionu?

Kriminalita v regionu klesá, pochlubilo se tento týden novinářům vedení moravskoslezské policie. Jedním dechem ale dodalo - přesto je druhá nejvyšší v republice. Prvenství pevně třímá v rukách matička Praha.

Co k tomu dodat? Snad jen další z dlouhé řady doporučení - mějte svůj majetek na očích, vždycky je poblíž někdo, kdo by si ho rád přivlastnil. Ale i já z vlastní zkušenosti vím, že někdy ani pořádný zip na tašce, zámek na dveřích nebo bezpečnostní kamera nemohou lapkovi cítícímu pach lehce vydělaných peněz zabránit v jeho nezákonném počínání.

Pak tedy přicházejí na řadu strážci zákona. Letos jich mělo na Ostravsku přibýt 140, hlavně v obvodech. Jenomže, kdo ví, jestli bude dost vhodných adeptů. Některým služby schopným totiž v obléknutí uniformy brání tetování na viditelném místě. Zakazuje to zákon.

Není to tak dávno, co jsem v televizi viděla reportáž o tom, jací jsou dnešní mladí muži padavky bez šance obstát ve fyzických testech armády i policie. Obrázky s pobledlými mátohami a funícími pupkáči to jen potvrzovaly. Právě proto mi tak nějak uniká smysluplnost zákona, který zakazuje tetování.

Proč? Protože si ho podle mě nejčastěji pořizují ti, kteří na to prostě mají figuru, sportují, dělají třeba kulturistiku, prostě... ukazují světu, že jsou tvrdými chlapy, které hned tak něco nezlomí. A u těch mladých mužů, kteří chtějí oblékat policejní uniformu a mají rozum v hrsti i fyzičku, je mi úplně jedno, jestli mají tetování třeba - na krku. Výjimkou jsou samozřejmě extremistické symboly.

Pro mě je prostě důležité, jak dobře dělají svou práci. Ať chceme nebo ne, tetování je prostě móda. Vždyť i malé děti si s nadšením obtiskávají na kůži tetovačky ze žvýkaček a rodiče jim je bez reptání kupují.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.