Ivana Šuláková: Pomník, vyznamenání a odkaz Valašské královny

29. říjen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Valašský Slavín je bohatší o další slavné jméno. V bezprostřední blízkosti kostela sv. Anny v areálu Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě, v místě připomenutí lidí, kteří se zasloužili o rozkvět Valašska, teď najdete také náhrobek Jarmily Šulákové, která zemřela letos v únoru v nedožitých 88 letech.

Když jsem před osmi měsíci psala vzpomínkovou Ranní poznámku na mou jmenovkyni, právě zemřelou Jarmilu Šulákovou (Nesmrtelná Šuláková – čtě zde), dost jsem pochybovala o tom, že se přísliby památníku připomínajícího význam této valašské zpěvačky, dočkají brzkého naplnění. V Česku totiž rádi slibujeme, ale samotná realizace mnohdy trvá dlouhá léta.

Z toho, že naplnění tohoto slibu trvalo jen pár měsíců, usuzuji, že Jarmila Šuláková nikdy neupadne v zapomnění. Nejen Valaši si ji nesmírně váží. Ostatně o tom, že její význam daleko překročil hranice regionu, svědčí i státní vyznamenání, které ji in memoriam u příležitosti včerejšího státního svátku udělil prezident republiky.

Považuji za symbolické i to, že právě teď natáčí v našem studiu další cédéčko folk-rocková skupina Fleret, se kterou Jarmila Šuláková koncertovala a natáčela muziku celých 17 let. Pokud jste navštívili náš včerejší Den otevřených dveří, mohli jste Flerety při práci také vidět, včetně Zuzany Šulákové, která štafetu po mamince převzala.

Mimochodem, vzpomenete si ještě na jejich první společnou skladbu? Byla to Doma najlepší a vznikla v Českém rozhlase Ostrava v roce 1994 poté, když se kapelníkovi Fleretu Zdeňku Hrachovému konečně podařilo Valašskou královnu přemluvit ke spolupráci.

Tak si na ni zavzpomínejte a třeba i zanotujte společně s námi!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.