Ivana Šuláková: Pozor na zloděje

27. listopad 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Moravskoslezští policisté tento týden spustili novou preventivní kampaň proti zlodějům a kapsářům. Až do Vánoc budou objíždět obchodní centra a radit lidem, jak se chránit před krádežemi. Přeplněné obchody a nepozornost nakupujících totiž obzvláště před svátky nahrávají zlodějům.

Neznám v mém okolí nikoho, kdo by se alespoň jedinkrát v životě nestal terčem zloděje. I já sama, ač jsem nesmírně opatrná a poučená policisty o zlodějských taktikách, jsem se už vícekrát stala jejich obětí.

Rozhodně to není role záviděníhodná. Jakmile vás totiž okradou, neublíží tím pouze vašemu kontu a sebevědomí, ale také vás připraví o nervy. Pokud totiž budete chtít podat trestní oznámení, které, mezi námi, stejně většinou k dopadení pachatele nevede, čeká vás pořádné administrativní policejní martýrium.

A nedej bože, když vás zloděj o váš majetek obere například někde v prostoru mezi pražským hlavním nádražím a železniční stanici Ostrava-Svinov. To vás ještě čeká policejní dohadování o tom, komu že takový případ krádeže vlastně úředně patří.

Zažila jsem to před pár lety na vlastní kůži a věřte, že jen díky mé schopnosti se ovládat, neslyšely zdi policejní služebny to, co by si možná zasloužili slyšet všichni lumpové světa.

Ale vraťme se ke zmiňované preventivní akci. Je chvályhodné, že policisté vyrážejí do obchodních center a nakupující upozorňují na praktiky zlodějů, kteří se teď před Vánoci, množí jako nenasytné kobylky. Pokud bude prevence alespoň trochu účinná, získáme tím nejen my, sháněči dárků pod stromeček, ale i samotní strážci zákona. Budou mít méně práce se sepisováním protokolů a pátráním po téměř nepolapitelných chmatácích.

Ať tomu věříte nebo ne, vězte, že jejich praktiky jsou opravdu vynalézavé, dobře promyšlené a léty nacvičované. Zatímco vy teprve zjistíte, že vám před pár sekundami z tašky zmizela peněženka, jsou vaše peníze už v dávno v rukách posledního z řady dobře sehrané zlodějské party.

A tak, moji milí, chcete-li mít z nakupování dárků a následného obdarovávání opravdovou radost, nedejte zlodějům šanci. Buďte ve střehu všude – v obchodě, v řadě na vánoční punč pod širým nebem, ale třeba i ve vlaku, až s naditými taškami pocestujete za rodinou.

autor: š.iva
Spustit audio