Ivana Šuláková: Praha daleko a pánbůh vysoko

28. srpen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Stavba takzvané prodloužené Rudné nemá prioritu. Vláda ji nepodpořila při projednávání dopravních investic, které mohou projít zrychlených procesem posuzování vlivu na životní prostředí.

Až příliš často stále mívám pocit, že je náš region na okraji zájmu našich politiků, firem, investorů. Pokud se o něj začnou vážněji zajímat ti, kteří mají peníze, jde v podstatě vždy jen o jediné kritérium pro jejich investici – je tady hodně lidí bez zaměstnání, kteří jsou ochotni pracovat v podmínkách a za sumy, kvůli kterým by potenciálního chlebodárce v jiných částech republiky poslali k šípku.

Pokud jde o zájem politiků, je situace podobná, i když tady se dá vysledovat určitá sezónnost. Čím blíže k volbám, tím více příslibů zlepšení všeho, co se zlepšit dá.

Letos jsem s podobným vývojem počítala i při projednávání prioritních dopravních staveb, kterých se nebude týkat opakovaný složitý proces posuzování vlivu na životní prostředí. Ve hře totiž byla mimo jiné klíčová dopravní stavba, která v našem regionu prožívá neustále nějaká zpoždění.

Mluvím o takzvané Prodloužené Rudné, komunikaci za tři miliardy korun, která má svést provoz v Ostravě z ulice 17. listopadu a ulehčit části Poruba. Tentokrát ale ani blížící se volby nezabraly. Prodloužená Rudná zrychleným schvalovacím procesem neprojde. Vláda ji nepodpořila.

I když minulý týden zástupci Moravskoslezského kraje lobovali u premiéra, ministrů dopravy i životního prostředí, prohráli. Vlastně jsme prohráli všichni, kteří v této části republiky žijeme, pracujeme, jezdíme po cestách i necestách.

Není to ale poprvé ani naposledy a tak, jak jsme tady zvyklí, nějak to přežijeme. Co nám taky zbývá, že ano?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.