Ivana Šuláková: Proč?

2. březen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zřícení letadla, povodeň, výbuch plynu nebo požár v panelovém domě, či havárie v dálničním tunelu... To je jen krátký výčet možných událostí, kterých se děsí nejeden novinář v našem regionu. Patří totiž k těm, o kterých nelze nepsat nebo nenatáčet reportáž. Přitom kromě samotných obětí bolestně zasáhnou i novináře, kteří musejí na místě pracovat. Někteří zvrácení lidé ale naopak po takovém dramatickém divadle baží. Proč?

Utrpení je něco, nač se většina z nás opravdu nedokáže dobrovolně dívat. Mám na mysli především takové tragické události, za nimiž coby hlavní aktéři stojíme my, lidé. Svým nechtěným jednáním způsobujeme havárie, zapalujeme domy, vyvoláváme exploze a často tak ničíme životy, zdraví a majetek v našem okolí.

To je ale nezodpovědnost, nerozum či lehkomyslnost, chcete-li. Jiné je to při úmyslu.

Ač to zní neuvěřitelně, některým totiž činí velké potěšení přihlížet třeba požáru, který sami založili. Hasiči by vám o tom mohli vyprávět dlouhé příběhy, psychiatři jakbysmet. Ostatně, i za rok starým výbuchem panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm byl úmysl. Co na tom, že se útočník sám lapil do vlastní pasti a explozi nepřežil? Umřela a zranila se přitom celá řada dalších nevinných lidí, o škodách na majetku ani nemluvě!

Nechybělo mnoho a ke smutnému frenštátskému výročí mohlo tento týden přibýt další. Tentokrát byl dějištěm takzvaný Klimkovický tunel. Známý a rizikový dálniční úsek se totiž už podruhé v tomto roce stal terčem útoku zatím neznámého padoucha, který mohl způsobit řetězovou havárii s mnoha oběťmi na životech. Hlavní roli přitom hrála vyhozená petarda. Stejně jako na konci ledna, kdy to neznámý lump vyzkoušel poprvé.

Kamery sice odhalily, že výbušninu kdosi vyhodil z jedoucího BMW, viník však policii uniká. Pevně doufám, že ne na věky.

Klimkovickým tunelem taky občas projíždím. Ale ono je vlastně úplně fuk, kudy jedu. Na onoho potenciálního vraha totiž můžu narazit kdekoliv. Stejně jako vy. Třeba se ho ale i díky vašemu svědectví nebo záznamu z vaší kamery v autě podaří brzy dopadnout. Policisté jsou optimističtí, já taky.

V jednom si ale nedělám iluze: Má úvodní otázka "PROČ?" zřejmě zůstane nezodpovězena.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.