Ivana Šuláková: Řemeslo má zlaté dno

5. červenec 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Ostravě se mělo v létě uskutečnit mistrovství České republiky in-line bruslařů. Mělo, ale všechno je nakonec jinak. Proč? Za vším je nekvalitně odvedená práce lidí, kteří budovali povrch sportovní dráhy.

Pamatuji ještě doby, kdy se obkládačky, maltová směs, cihly, umyvadla a další podobné věci, běžně koupit nedaly. Lidé, kteří se rozhodli například rekonstruovat byt, je sháněli, kde se dalo, stáli dlouhé řady před stavebninami a stejně na tom byli i řemeslníci. Ti měli jednu výhodu, bylo jich více a hlavně - měli známé v patřičných obchodech - takže jejich šance na úspěch byla pravděpodobnější.

Dneska je to jiné. Ve specializovaných obchodech si můžete vybírat třeba ze třiceti typů umyvadel, stejně jako obkladů, dlažeb a dalšího. Výrobci a prodejci se doslova předhánějí v tom, abyste si koupili právě ten jejich produkt.

Něčeho, respektive někoho, je ale žalostně málo. Jsou to řemeslníci. Došlo na slova expertů na trh práce - v Česku chtějí všichni studovat a málokteří manuálně pracovat.

Vím, o čem mluvím. Právě totiž rekonstruuji část bytu. Žiji v igelitu, kartonu a prachu už dva měsíce. Původně to měly být dva týdny. Neustále vyhlížím nějakého řemeslníka, který měl přijít, ale něco mu do toho vešlo. Mám skluz šest týdnů, nervy nadranc a chuť se na všechno vykašlat. Už teď mě děsí, že nakonec budu řešit ještě nějaké reklamace, stejně, jako ostravská radnice u zbrusu nového in-line areálu.

Stavbaři ho za 50 miliónů korun dokončili teprve nedávno a už má stovky trhlin. Kvůli nekvalitní dráze museli zrušit mistrovství České republiky a přesunout ho do jiného města. Ti, kteří areál stavěli, prostě neodvedli kvalitní práci.

Nevím, jak moc bylo složité takové řemeslníky sehnat, kolikrát na ně marně čekali, ale vím, jak asi bylo pořadatelům, když zjistili, že je areál pro závody nepoužitelný.

Pevně doufám, že já trhliny ve sprchovém koutě ani na parketách neobjevím. Na případné dohadování s řemeslníky už nemám sílu, a tak ani žádnou další rekonstrukci neplánuji. Tedy, minimálně dalších 20 let. Jestli se totiž jednou dočkám vnuka, nebudu ho v duchu dřívějších tradic přesvědčovat, aby studoval medicínu nebo práva, ale nějaký užitečný řemeslný obor. S jeho pomocí se pak třeba vrhnu i na zbytek oprav mého bytu.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.