Ivana Šuláková: Rozhlasová rodina

6. duben 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Svátky státní, církevní, jmeniny či narozeniny - to jsou mimořádné události, které v rodinách více či méně slavíme. Slavíme s přáteli, známými, příbuznými. Možná tomu nebudete věřit, ale jsou dokonce takové rodiny, které čítají i tisíce lidí.

Patřím k těm, kteří slaví rádi. Důležité ale je, aby u toho byli lidé, které mám ráda. Bez nich totiž žádná oslava nemá tu pravou sváteční atmosféru.

Když jsem byla mladší, litovala jsem, že nemám sourozence, moje nejužší rodina mi připadala taková nějaká hubená. Z útlého dětství jsem si totiž pamatovala rodinné sešlosti čítající padesát i více lidí. Aby bylo dost místa pro všechny, scházeli se v sále místního kulturního domu. No bodejť, když moje babička pocházela z dvanácti sourozenců!

Dvanáct sourozenců nemám a už nikdy mít nebudu. Nemám ani dvanáct potomků takže se padesátihlavé sešlosti pokrevních příbuzných už asi nedočkám.

Mám ale štěstí. Jsem součástí ještě jedné rodiny a daleko početnější. Nejde o pokrevní příbuzné ale o rodinu, se kterou sdílím společnou vášeň - rozhlasové vysílání. Pokud si myslíte, že přeháním, mýlíte se. Jsem skutečným patriotem se vším všudy.

V praxi to znamená, že rozhlas pro mě není jen zdrojem obživy. Je pro mne druhou rodinou, se všemi jejími radostmi i starostmi, s lidmi, které mám ráda i s těmi, které bych občas nejraději zavřela někam do komory.

A dělá mi ohromnou radost, když stejně, jako myslíme my na vás, naše posluchače, myslíte na nás i vy, kteří sedíte na opačné straně rozhlasového vysílání. A to nejen, když v kalendáři najdete naše jméno a pošlete nám gratulaci.

Takže díky vám všem, Alenkám, Karlům, Aničkám, Mirkám... vám, kteří na mne i na mé kolegy myslíte a dáváte nám vědět, že to, co pro vás tvoříme, netvoříme zbytečně. Krásnou jarní neděli celé naší rozhlasové rodině přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.