Ivana Šuláková: Švarná Hanka

30. červenec 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud máte rádi chození po horách a k vašim oblíbeným místům patří Beskydy, pak určitě dobře znáte Švarnou Hanku. Turistickou chatu, v níž se údajně za první světové války schovával a pracoval jako domovník Petr Bezruč.

„Švarná Hanka? To je nešťastná děvčica!“ Tak nějak by mohli místní okomentovat fakt, že tato známá turistická chata je už zase zavřená. A proč o ní mluvím? Protože není jen tak ledasjaká.

V září jí bude přesně 130 let a je nejstarší turistickou chatou a ubytovnou v Beskydech. Své místo má na hřebeni Gruně ve Starých Hamrech a s blízkým Charbulákem patří k tradičním zastávkám turistů na trase Gruň–Bílý Kříž.

Ke svému netradičnímu jménu údajně přišla díky své zakladatelce, Slovence Anně Weliczkowé, česky Hance Veličkové. Byla to schovanka, která za dřinu v horském hospodářství uspořila peníze a za ně si pak koupila malý domek a zřídila v něm „ferlok“. Prodávala v něm pivo, slaninu, brynzu i kořalku. Obchod se jí dařil, a tak pořídila od souseda hospodářství a v něm zřídila hospodu brzy vyhlášenou po celém okolí.

Jenomže, tohle roubené švarné „děvče“ má prostě smůlu. Začátkem minulého století chata vyhořela, pak prošla znárodněním, dostalo ji OKD, později vyměnila řadu dalších majitelů i nájemníků a chátrala. Zatékalo do ní, propadla se střecha a spěla k záhubě.

Před devíti lety se však dočkala záchrany. Přesto je znovu zavřená. Současný majitel tam podniká netradičně: za služby hosté platí podle svého uvážení. A to se někomu nelíbilo.

Co na to říci? Že závist dokáže zabít spoustu nápadů a netuctových počinů. A možná i Švarnou Hanku, nejstarší horskou chatu v Beskydech. Majitel to ovšem nevzdává, otevřít chce do poloviny září. Jestli se mu to podaří, není jisté.

Já osobně mu ale moc držím palce, protože on i tahle stotřicetiletá dáma si to určitě zaslouží! A moc těším na to, až se odtamtud budu opět moci za hezkého počasí podívat na malebné hřebeny Beskyd a třeba až na Malou Fatru.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.