Ivana Šuláková: Sváteční

25. prosinec 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vánoční svátky jsou v plném proudu, v Česku už jsme rozbalili dárky pod stromečkem a zatímco třeba Američané se k tomu podle svých zvyků teprve chystají, my si užíváme si volna i pohody.

První svátek vánoční alias Boží hod - takové pojmenování nese dnešek v našich kalendářích. Kocháme se dárky, které jsme si navzájem nadělili, dojídáme po studenu kapra, který zbyl od večeře, užíváme si rodiny, která se možná i u vás schází v takovém počtu právě jen o svátcích na konci roku. Vánoce trvají docela krátce, byť je s notnou dávkou úsilí chystáme a očekáváme už dlouho.

A víte, čeho jsem si za ta léta, co běhám po světě, všimla? Že mě to předvánoční těšení bere za srdce možná ještě o něco více, než samotné svátky. Vždyť mi je vlastně docela jedno, jaký dárek od blízkých dostanu. Největší potěšení mám z pořizování prezentů a z očekávání, jak moc velkou radost jimi udělám já. Jak se obdarovaným rozzáří oči, jak mi za odměnu vlepí pusu a jak si je užívají.

A i s těmi dobrotami je to o Vánocích podobné. Mně osobně třeba cukroví chutná takřka výhradně před Štědrým dnem, když je ještě poschovávané, aby vydrželo alespoň na sváteční stůl. Jakmile na ně embargo přestane platit, už to není ono. Přijde o své kouzlo zakázaného potěšení a některé méně oblíbené druhy vydrží až do Hromnice, kdy z domu zmizí taky už notně opelichaný stromek.

Věřím, moji milí, že i vy jste si adventního období užili dosyta, že jste přežili všechny nákupní nerváky, pečení, vaření, úklid a že teď už si jenom vychutnáváte plody vašeho snažení. Moc vám to přeji a doufám, že i Český rozhlas Ostrava přispěl a ještě přispěje k vaší sváteční pohodě. A také věřím, že vám, kteří trávíte svátky sami, bude naše vysílání věrným a příjemným společníkem vždy, když ho budete potřebovat.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.