Ivana Šuláková: Svěží vítr

9. listopad 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Svěží vítr tento týden pofukoval Moravskoslezským krajem. V řadě míst napáchal velké škody. Jinde, zdá se, přivál řadu novinek, které by mohly přinést pořádek a transparentnost tam, kde zatím chyběly.

Když jsem se v úterý večer vracela po náročném dni domů výjimečně autem a ne vlakem, cítila jsem se jako na klouzačce. Nejdříve mě napadlo, že venku přimrzá a mé doposud nepřezuté vozítko se tak upomíná o zimní pneumatiky.

Při pohledu na palubní desku mi ale došlo, že při plus třinácti stupních v osm hodin večer může být namrzlá jen moje nálada. Přesto jsem raději odlehčila nohu na plynovém pedálu. A udělala jsem dobře. Taktak jsem stačila přibrzdit před zákazem vjezdu do Nových Sedlic, kde silničáři uzavřeli hlavní tah na Opavu.

Že to bylo kvůli silnému větru, který tam polámal topoly jako sirky a poházel je do cesty projíždějícím řidičům, jsem se dozvěděla až později. Vítr v zádech, přesněji v bocích auta jsem ale cítila na každém kilometru objížďky. Zvířený prach z polí, hromady listí, poletující igelitové pytlíky ale také plastové popelnice a spousta větví - to všechno mi onen vítr přivál do cesty. Měl pořádnou sílu.

Jak jste se mohli dozvědět i z našeho vysílání, měl dokonce takovou razanci, že profoukl i místy zasmrádlé útroby některých radnic.

Například v Ostravě svěží vítr navál změnu u tolik sledovaných veřejných zakázek, výběrových řízení a dotací. Teď už je bude hlídat jeden z novopečených náměstků. Prý proto, aby byly více pod dohledem. Nutno ale dodat, že tomuto svěžímu větru na magistrátu ještě dříve předcházel vichr, který z primátorského křesla po 12 letech smetl sociální demokraty podezírané právě z netransparentnosti.

Ale ať už šlo v těchto dnech o větry v meteorologické podobě či o vichřici politickou, má očekávání jsou podobná - po škodách má přijít období nápravy.

Na internetu jsem se ale dočetla, že rychlost větru můžeme podle pozorovatelných projevů rozškatulkovat do dvanácti stupňů. Ten, který jsme v našem kraji zažili v tomto týdnu, byl podle mého odhadu mezi osmičkou a devítkou.

Pevně doufám, že na profoukání radnic bude stačit. U dvanáctého stupně totiž hrozí, že by vítr odnesl radní i s radnicemi.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.