Ivana Šuláková: Tady velí domovník!

4. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka
Ivana Šuláková

Městské domy v Orlové hlídají domovníci. Dávají pozor, aby dovnitř nechodily nezvané návštěvy a učí nájemníky, aby dovnitř nepouštěli nikoho cizího. Tamní radnice si to pochvaluje.

Domovník, školník, vrátný... to jsou postavy, které v době mého dětství budily respekt. Jejich úkolem bylo hlídat pořádek, bezpečnost a občas pomoci i někomu, kdo to zrovna potřeboval. Řadu těchto profesí ale hlavně během posledních dvou desetiletí nahradily zámky, bzučáky a kamery.

A důsledek? Krádeží přibývá, všude je nepořádek a když potřebujete pomoc, ani se nedozvoníte. Technika v některých případech prostě člověka nenahradí. To si uvědomili i v Orlové a zřídili v městských domech místa domovníků. Dohlížejí na pořádek i bezpečnost a umějí chytit i zloděje, který se vypravil loupit do sklepa.

Inu, takový domovník je prostě náramně užitečný člověk. Obzvláště, když je policistou na penzi. Zloděj u něj nemá šanci a třeba bude umět koštetem prohnat i dítka, která odhozují na zem obaly od sladkostí. Rodiče je totiž nenaučili základům slušného chování. Anebo, že by je koštetem prohnal všechny?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.