Ivana Šuláková: Taky budeme staří

17. duben 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Máte doma nějakou babičku nebo dědečka či rodiče v seniorském věku? Nebo vy sami do této věkové kategorie patříte. Pak jistě budete souhlasit s tvrzením, že na dříve narozené čekají v jejich okolí nepřeberné množství podvodníků prahnoucích po rychlém zbohatnutí.

Reportážím, které vysíláme jako varování pro seniory před podvodníky, říkám Nekonečný příběh. Proč? Inu proto, že jich není nikdy dost. Za prvé naše populace průběžně stárne a přibývá těch, kteří právě kvůli svému věku kriminální nebezpečí podceňují. A pak také sami lumpové vymýšlejí stále nové a nové způsoby, jak seniory obrat o jejich peníze.

I když mám někdy pocit, že už jsme v našich reportážích a příbězích o podvedených stařenkách a stařečcích řekli všechno, neuplyne jediný týden, kdy bych v mé poště nenašla další případy okradených a podvedených seniorů. Nekonečný příběh pokračuje a já z něj mám občas pocit marnosti. Vím ale, že i já jednou budu ve věku, kdy mi možná očividná rizika nebudou připadat nebezpečná.

Znám jednoho bývalého policistu, kterému dnes táhne na osmdesátku. Bez ostychu naprosto cizímu člověku, údajně bankéři, do telefonu vysvětloval, že on finančním ústavům nevěří, a tak jim své úspory zásadně nesvěřuje. Co byste z toho odvodili? To je jasné! Ušetřené bankovky schovává někde pod matrací. Kde v té chvíli byla jeho dřívější ostražitost a letité zkušenosti s kriminálníky?

Snad právě proto tolik vítám všechny ty kurzy, které strážníci pro naše starší spoluobčany organizují. Ukazují v nich, jak se bránit při napadení, jak se nenechat napálit šmejdy, jak si bezpečně vybírat důchod na poště a taky, jak se třeba chovat na internetu. Naši senioři totiž sice stárnou, ale s moderními vymoženostmi drží krok a ve virtuálním světě se pohybují s přehledem.

S přehledem, ale taky s notnou dávkou důvěry a naivity. Kupříkladu moje maminka byla na Facebooku dříve než já. Připouštím, že to pro mne byl šok. Daleko větší ale byl, když jsem zjistila, že na sebe na této sociální síti napráskala úplně všechno, včetně přesného data narození. Potenciálním zločincům poctivě dala informace, které potřebovali.

A tak, moji milí, dříve narození, buďte opatrní. Chraňte sebe i své soukromí. A nestyďte se třeba svým dětem nebo vnukům přiznat, že něčemu nerozumíte. Určitě vám poradí, i když jsou zaneprázdnění, nervózní, nevrlí a pořád v poklusu. Přestože mají spoustu starostí a povinností, vy jste pro ně těmi, které budou chtít vždy ochraňovat. Tak jim k tomu dejte příležitost!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.