Ivana Šuláková: Terasy z Ivančeny

28. září 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jak už možná víte, hradba Ivančeny změní tvář. Mohyla pod vrcholem Lysé hory, která je připomínkou památky umučených skautů, se totiž bortí, a tak skauti vymysleli její proměnu. Plán má ale řadu odpůrců. A patří k nim také autorka Ranní poznámky.

Kamenná mohyla Ivančena leží ve zhruba devítisetmetrové výšce mezi Malchorem a Kykulkou pod vrcholem Lysé hory. Vznikla jako připomínka pěti skautů, které okupanti na židovském hřbitově v polském Těšíně v dubnu 1945 zabili za protinacistický odboj.

Na začátku letošního října bude mít mohyla už 68 let. Není to ale obyčejný památník. Byl vždycky symbolem vlastenectví a statečnosti a až do Sametové revoluce také symbolem odboje proti nesvobodě.

Pamatujete, jak k Ivančeně trempové pořádali pravidelné pochody a tehdejší Státní bezpečnost se jim v tom snažila zabránit? I proto v Ivančeně mnozí z nás cítí více než hromadu kamení, která se bortí.

Ano, je tomu skutečně tak. Mohyla Ivančena jde k zemi. Momentálně sahá do výšky 4 metrů, má asi 13 tun a pořád roste. Tvoří ji kameny z různých koutů světa. Možná ani nevíte, že někde uvnitř ukrývá také kamínek z Měsíce od amerického astronauta Neila Armstronga. Kdo zná historii a symboliku mohyly, po cestě na vrchol Lysé hory přidá další kámen.

V poslední době se ale kameny sesouvají a mohyla se rozpadá. Skauti proto vyhlásili sbírku na její obnovu a hlavně - rozhodli o tom, že úplně promění její tvář. Do dvou let nezůstane z původní podoby mohyly nic - promění se v systém kaskád, které se budou sbíhat k jednomu vyvýšenému bodu.

I když mi rozum říká, že zásah je zřejmě nutný, mé slabší já se proměně mohyly v terasy urputně brání. Pořád si říkám, že by stačilo mohylu rozebrat a pak složit tak, aby byla stabilnější.

Je mi jasné, že by se časem situace opakovala, protože každý nový kámen stabilitu zase naruší. Věřím ale, že by se vždycky našlo dost dobrovolníků, kteří by tento sysifovský úděl ochotně vzali na svá bedra.

Ať už ale pod Kykulkou budou za dva roky, tak dlouho má oprava trvat, stát terasy nebo mohyla, doufám, že v sobotu 23. dubna 2016 bude mohyla opět v obležení skautů a následující neděli - trampů.

Na viděnou u Ivančeny!

autor: š.iva
Spustit audio