Ivana Šuláková: Vánoční pachtění

21. prosinec 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jen tři dny zbývají do 24. prosince, tedy do dne, na který se těší všechny děti a snad i většina dospělých. Je asi zbytečné říkat, že honit se a stresovat přípravou Štědrého večera nemá smysl. Stejně se pachtíme, nakupujeme, uklízíme... Prostě podnikáme všechna ta předvánoční bláznovství typická pro svět dospělých.

Ať už u vás doma nosí dárky pod stromeček kdokoli, snad má rozum a nebude to přehánět. Vánoce a rozdávání dárků je totiž nejen v Česku spojeno v posledních letech stále více s pobíháním po obchodech, luxováním úspor, úklidovým maratonem a neuvěřitelnými hromadami jídla, které vrstvíme do lednic a spižíren.

Často nám ale ve finále radost přináší něco úplně jiného, než nacpaný pupek a hromada drahých dárků.

Přiznám se, že bývaly doby, kdy jsem i já tomuhle předvánočnímu bláznění podléhala. Možná proto, že jsem chtěla svému potomkovi, tehdy ještě v dětském věku, připravit opravdu kouzelné Vánoce.

A výsledek? Nakonec mé dítko nejásalo nad drahým a složitě pořízeným elektronickým prezentem zabaleným v blýskavém papíře, ale juchalo nad úplně obyčejným tričkem, které jsem z něj musela po týdnu nošení svlékat prakticky násilím.

Mé dítě bylo moudřejší - prostě se chovalo normálně, zato já jsem se čtyři týdny před Vánoci nenormálně pachtila za sváteční dokonalostí. Dneska už vím, že v dokonalosti budete kouzlo Vánoc hledat marně.

Začíná to u nazdobeného stromku... Raději, když je opelichaný, ale hlavně když je živý a voňavý, na rozdíl od jeho dokonalé plastové kopie. A taky vím, že to, co jsem dlouhé hodiny pulírovala do zářivého lesku, může být během chviličky pocintané salátem, vínem či jinými dobrotami.

Je tolik jiných skvělých důvodů k radosti. Především se radujte z toho, že jste u svátečního stolu všichni pospolu, anebo z toho, že nikdo nespokl rybí kost, mamince se báječně povedl salát, svíčka nezapálila adventní věnec, babička si nezapomněla doma zuby a dědeček brýle k tomu, aby si mohl prohlédnout tu úžasnou knížku, kterou jste mu nadělili po stromeček.

Krásné a požehnané Vánoce vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio