Ivana Šuláková: Vědecká knihovna v kostce

28. leden 2018
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Architekti znovu pracují na Černé kostce v Ostravě. Moravskoslezské hejtmanství se vrátilo k budoucnosti nového sídla krajské vědecké knihovny a znovu oživilo jeden z původních projektů.

Více než milion dokumentů schraňuje krajská vědecká knihovna. Místo, kde ceněné archiválie skladují, ale ani náhodou nesplňují ani základní požadavky běžných knihoven. Do suterénních prostor zatéká, problémem je nestálá teplota, nedostatek místa, totální absence nových technologií, míst pro zaměstnance i návštěvníky a archiválie se musejí převážet do půjčovny z šesti různých míst v krajském městě.

O tom všem už ale politikové vědí velmi dlouho a taky stejně dlouho vymýšlejí, kde a jak postavit knihovnu novou. Jednou se ale nemohou shodnout na umístění, podruhé na architektonické podobě, potřetí jim vadí předpokládané náklady.

Mezitím se z provizoria, do kterého se ostravská vědecká knihovna přestěhovala v padesátých letech minulého století, stalo trvalé působiště. Ještě před deseti lety vše nasvědčovalo tomu, že se letitá očekávání vědeckých knihovníků nakonec zúročí v podobě takzvané Černé kostky.

Vyrůst měla naproti městskému domu kultury, ale plán zkrachoval poté, co krajská koalice v čele s tehdejším hejtmanem Jaroslavem Palasem přesměrovala zhruba 600 milionů korun určených na vědeckou knihovnu do zdravotnictví a školství. Poslední pomyslný hřebíček do rakve Černé kostky zatloukla v roce 2010 Nečasova vláda, která zrušila slíbenou dotaci 490 milionů korun.

Teď to ale vypadá, že se Černá kostka opět vrací do oběhu. Loni sice hejtmanství plánovalo přemístit vědeckou knihovnu do Dolní oblasti Vítkovic, teď ale oprášilo Černou kostku a autora návrhu Ladislava Kubu pověřilo plán upravit tak, aby vyhovoval aktuálním potřebám knihovny.

Je tu ale jeden problém – původní stavba už nemá platné stavební povolení. Když totiž krajský úřad rozhodl, že se zaměří na Dolní oblast, u Černé kostky už nepožádal o prodloužení povolení. Celá plánovaná stavba tak bude muset znovu projít celým schvalovacím procesem. A tady, jak víme, na ni číhá spousta nevyzpytatelných úskalí.

Ale ať už se naši krajští politikové rozhodnou jakkoliv, nám jen zbývá doufat, že se Černá kostka přeci jen stane realitou a nikoliv Bludným kruhem nebo snad Bermudským trojúhelníkem.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.