Ivana Šuláková: Volební vějička

11. říjen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jak jste dnes vstávali? Nebo se teprve pomalu probouzíte do nového dne a spřádáte plány na dnešek? Mnozí z vás mají v pomyslném seznamu povinností i jednu důležitou událost - volby. Hlasy budoucím obecním zastupitelům, a místy i senátorům, odevzdáváme už od včerejška. Jak moc jich bude?

Taky máte pocit, že k volbám chodíme nějak příliš často? Ano, nemýlíte se. Letos k nim jdeme už podruhé, stejné to bylo loni a v posledních letech minimálně každoročně. A jaký je výsledek tohoto letitého maratonu? Volební účast je, slušně řečeno, nevalná.

Naše zahlcenost a často otrávenost ze slibů a tváří kandidátů všeho druhu se logicky odráží v zájmu. I přestože si politici vážně lámou hlavu, jak nás, občany přivést k urnám, volební komisaři i tak někde z nudy luští křížovky.

Jeden tip bych ale měla - možná by bylo zajímavé, podívat se na zájem voličů tam, kde souběžně pořádají referendum. Proč?

Letos je takových souběžných referend v Česku více, než obvykle a většinou rozhodují o zákazu hazardu. Určitě se shodneme, že je to aktuální téma pro mnohé. Má totiž dopad na sociální situaci spousty rodin, na pouliční kriminalitu, na rostoucí zisky lichvářů i na soužití mezi sousedy. Vlastně se dotýká každého z nás, aniž bychom sami museli patřit k početné obci gamblerské.

Z referend o zákazu hazardu tak mohou profitovat i kandidáti do zastupitelstev či Senátu. Je přeci logické, že když volič přijde odevzdat hlas k hracím automatům, nevynechá ani urnu pro komunální a senátní volby.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že pokud se nemýlím, měli by asi politici začít přemýšlet nad tím, co životně důležitého nabídnout u příštích voleb pro následující referendum v té či oné obci. Možná se pak budou ve výsledku těšit i daleko větší obecné podpoře v boji o křesla na radnicích, v parlamentu či v jiných politických postech.

Ale také se dá význam této věty obrátit - zatím nám možná politici nenabídli nic, zač by nám stálo přijít k volbám i bez referenda.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.