Ivana Šuláková: Výkladní skříň

20. srpen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V době elektroniky a sociálních sítí jsou životy mnohých lidí jako ve výkladní skříni. Sledovat je mohou davy lidí, dokonce i těch anonymních. Jsou mezi nimi i darebáci, které ale zajímá něco úplně jiného, než je to, že jsme si užili dovolenou, koupili nové šaty nebo viděli báječný film.

Nechybělo mnoho, a ještě ani ne třináctiletá dívka z Ostravy skončila ve spárech pedofila. Zachránila ji ostražitost jejích rodičů, kteří včas varovali policisty. Šestačtyřicetiletý muž, který se na Facebooku vydával za dvacetiletého, skončil v rukách kriminalistů v okamžiku, kdy mířil na schůzku se svou obětí. Fakt, že ho přitahují dívky pod zákonem, si dobře uvědomoval, jen prý si nemohl pomoci, a tak slídil na sociálních sítích.

A opět jsme u onoho virtuálního prostoru, kde na nás všechny číhá tolik nebezpečí. Internet a na něm fungující sociální sítě jsou přímo líhní potenciálních problémů, které ale ve většině případů odstartujeme my sami. Nejde jen o naše děti, které o sobě naivně vybreptají vše, co je zrovna napadne. Vždyť i dospělí se moc rádi na internetu chlubí tím, že nebudou doma celé dva týdny a že si dovolenou s nimi tentokrát užije i jejich pes. Vlastně otevírají dveře zlodějům.

Policisté nás nabádají, abychom naše děti bedlivě hlídali, dávali pozor, s kým si na internetu píšou a jaké fotky si třeba posílají. Není to snadné, ale s pomocí různých technických vychytávek reálné. Jenomže kdo bude hlídat dospělé? Třeba ty, kteří mají ve svých twitterových či facebookových výkladních skříních stovky takzvaných přátel, z nichž mnohé nikdy v životě neviděli, a tak vlastně potenciálním podvodníkům a zlodějům prakticky otevírají dveře svých domovů?!

Ano, je to tak. Je dávno pryč doba, kdy na ochranu proti zlodějům stačilo při odjezdu na dovolenou zaúkolovat kamarády, aby nám vybírali poštovní schránku, občas otevřeli okna nebo třeba večer nechali rozsvíceno. Dnešní lumpové jsou prostě moderní. Pracují s mobily, GPS, sociálními sítěmi i s internetovým bankovnictvím. A úplně nejraději – s tím naším.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.