Ivana Šuláková: Vyšlapaný chodník

16. únor 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prostituce je většinou Čechů vnímána jako problém, který nelze vymýtit. Praktickou podobu problémů, které přináší obchod se sexem, velmi dobře znají hlavně lidé v příhraničí, včetně česko-polského. Prostituce podél výpadovek k hranicím jim vadí a bojují proti ní. Co se ale stane po její legalizaci?

Poslanci opět dostávají na stůl zákon, který má legalizovat prostituci. Je to už poněkolikáté. A mají i podporu veřejnosti. Nedávný exkluzivní průzkum ukázal, že tento krok podporuje skoro 73 procent dotázaných.

Pozitivum vidí hlavně v tom, že by prostitutky a prostituti museli platit daně a chodit na zdravotní prohlídky, čímž by se mělo zabránit šíření nebezpečných chorob. Existuje dokonce část lidí, která si od legalizace prodejného sexu slibuje zlepšení příjmů státního rozpočtu.

Slyším-li poslední jmenovaný argument, musím se trpce pousmát: to jsme opravdu dopracovali daleko, když uvažujeme o naplnění veřejné kasy výnosy z prostituce!

Mám tedy předpokládat, že třeba radní Bohumína, Českého Těšína či Třince budou vstřícnější k provozování placených sexuálních služeb na oplátku za to, že budou mít více peněz na nové školky, knihovny, platy úředníků či na silnice a chodníky?

I když, půjdu-li do detailu, zrovna slušné chodníky a funkční silnice některé lehké děvy pro svou profesi také potřebují.

Osobně taky považuji za pošetilou víru v to, že legalizací sexuálních služeb vymýtíme ty, které fungují mimo hranice zákona. Máme přeci paragrafy na výrobu alkoholu, tabáku, drog, pančování módních značek a já nevím čeho ještě - a přeci u nás nelegální produkce doslova bují.

Proč? Protože načerno vyrobené produkty jsou vždy levnější a lidé chtějí šetřit bez ohledu na to, jestli k nám produkt dorazil z Ameriky, Číny nebo ze sklepa v Ostravě-Přívoze. A ta trocha risku, že nebude moc kvalitní, některým za to stojí.

Prodej těla je z obchodního pohledu stejný, jako prodej čehokoliv jiného. Kdo na to má, už dnes využívá drahých eskortních servisů, které slibují „nezávadnost“ dodávaných služeb. Kdo má hlouběji do kapsy, zajde v Praze do Perlovky, na výpadovku z Teplic do Ústí nebo se zastaví v Karvinské ulici v Českém Těšíně. Dostane tam, co chce a mnohem levněji. Samozřejmě s rizikem. Kdo tvrdí, že je realita méně drsná, je pokrytec.

A tak si říkám, čeho vlastně legalizací prostituce dosáhneme? Nevím, ale jedno je jisté: uznáme-li ji za zákonnou, opět o něco rozšíříme hranice toho, co je pro nás přijatelné i morálně.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.