Ivana Šuláková: Žaloba na Bakalu

14. květen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dvanáct miliard korun. Tolik peněz požaduje vrátit do pokladny uhelné společnost OKD její insolvenční správce. Jde o část peněz, které si akcionáři této firmy v čele se Zdeňkem Bakalou před pár lety vyplatili jako dividendy. A to i přes fakt, že firma po vyplacení odměn akcionářům vlastně prodělávala.

Na Ostravsku snad není nikoho, kdo by neznal jméno Bakala. Muž, který je spojován s hornickými byty a s pádem společnosti OKD, je tady terčem mnohých kritik. Ještě donedávna pro něj byly asi jen obtěžujícím hmyzem, který tu a tam zalétl až do jeho švýcarského azylu. Jenomže vše nasvědčuje tomu, že spánek tohoto miliardáře s pochybnou pověstí nebude tak klidný jako doposud.

Za vším je nová úprava korporačního práva, která platí něco přes dva roky a dělá vrásky na čele i mnohým jiným akcionářům. Tedy přesněji řečeno těm, kteří v minulosti do vedení svých firem stavěli figurky vykonávající přání vlastníků bez ohledu na prosperitu firmy. Když pak krachla, hodili majitelé vinu na hlavu svých obětních beránků.

Situace je teď ale jiná. Teď už totiž akcionář musí například zaplatit škody, které jeho firmě vznikly a taky ručí za její dluhy vůči věřitelům. Nově otevřený právní prostor využila loni na podzim samotná těžební společnost OKD, která zažalovala firmu NWR a podnikatele Zdeňka Bakalu o více než 24,5 miliardy korun kvůli vyplaceným nadměrným dividendám.

Právě ony totiž nejen podle současného insolvenčního správce této černouhelné společnosti zásadně narušily finanční stabilitu OKD. A buďme konkrétní! Za roky 2006 až 2011, tedy za šest let si akcionáři v čele se Zdeňkem Bakalou na dividendách rozdělili přes 65 miliard korun. Přitom zisk společnosti byl jen poloviční – přes 33 miliard.

Uhlobaron Bakala tento týden dostal další pomyslnou facku. Insolvenční správce OKD podal na něj a na skupinu jeho firem další žalobu. Požaduje, aby soud rozhodl, že minimálně polovinu vyplacených dividend dostali akcionáři protiprávně a musejí ji vrátit.

Jak soud rozhodně, těžko predikovat. Jak víme, od podání žaloby do rozsudku většinou uplynou dlouhé měsíce a roky, a ani tehdy není jisté, že lidé, kteří v ní figurují, dostanou zaslouženou odplatu.

A i kdyby se přeci jen peníze vrátily tam, odkud byly pokoutně odvedeny, firmu ani pracovní místa už horníkům nezachrání. Podle mě je ale v této chvíli důležitý alespoň onen pomyslný pohlavek. Symbolizuje totiž, že právo v podobných miliardových kauzách možná není úplně bezzubé.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.