Ivana Šuláková: Zameť si před prahem

12. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Českým fotbalem zmítá další aféra. Hlavní roli v ní hraje "baníkovec" Milan Baroš, který si pustil pusu na špacír na sociálních sítích. Neunesl nestandardní průběh prohraného utkání Baníku s Plzní. Otevřel tím opět téma kvality tuzemského fotbalu. Ivana Šuláková, si klade otázku, zda se do role kritika nepasoval tak trochu omylem.

Snad jen naprostý nevzdělanec nikdy neslyšel rčení „Kdo z vás je bez hříchu, hoď první kamenem." Hlavním aktérem tohoto biblického příběhu je Ježíš, po kterém farizeové chtěli, aby veřejně odsoudil cizoložnici. On však pronesl onu památnou větu, která nachází uplatnění i dnes. Jde vlastně o to, neplivat hned na potenciálního viníka a raději si vzpomenout na vlastní hříchy. Ostatně, existuje pro to i lidové rčení: „Zameť si nejdříve před vlastním prahem."

A proč o tom mluvím? Jisté podobenství totiž vidím v posledním extempore útočníka ostravského Baníku Milana Baroše. Na svůj twitterový účet vyvěsil po posledním prohraném utkání s Plzní jedovaté výpady vůči šéfce komise rozhodčích Damkové a fotbalovému místopředsedovi Berbrovi. Český fotbal dokonce označil za žumpu.

Ano, v utkání nepochybně sudí pískali slušně řečeno podivně. Ano, není to ojedinělý případ, kdy pochybujeme o jejich neúplatnosti či odbornosti. Ano, český fotbal možná není vždycky regulérní a příkladů je až příliš mnoho, abychom se nad nimi nepozastavovali. Ano, komise rozhodčích zarputile mlčí, i když sudí v přehmatech lámou rekordy.

Jenomže, na oné „žumpě", jak říká Baroš, i na její neregulérnosti, se sám baníkovský útočník v minulosti často také podílel. Těch jeho hereckých etud, které měly zmást rozhodčí i diváky, bylo opravdu požehnaně! Ani chování primadony z mladších let už mu taky nikdo neodpáře. A že by zrovna tento hráč měl nést prapor pomyslné fotbalové revoluce?!

Nemáte pocit, že je to stejné, jako by třeba ona cizoložnice ze zmiňovaného biblického příběhu chtěla pranýřovat sousedku za to, že ji svedla manžela?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.