Ivana Šuláková: Zavřeno

30. říjen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letošní státní svátek, připomínající Den vzniku samostatného československého státu, připadl na pátek, a tak si většina lidí užívá prodlouženého víkendu. Nově si ho užívají i ti, kteří pracují ve velkých obchodech a doposud museli i ve státní svátky chodit do práce.

Vyrazili jste v pátek na nákup do vašeho oblíbeného supermarketu? A zjistili jste, že tentokrát v něm neutratíte ani korunu? Nejste pravděpodobně jediní, kteří si teprve před zavřenými dveřmi obchodu vzpomněli na to, že vstoupil v platnost nový zákon omezující provoz některých prodejen o státních svátcích. Ty, jejichž prodejní plocha překračuje 200 metrů čtverečních, nesmí mít otevřeno během sedmi státních svátků. První z nich přitom připadl právě na tento pátek, tedy Den vzniku samostatného československého státu.

Očekávala jsem, že si většina lidí s touto změnou řekne: No a co, však o nic nejde, je to jen jeden den! Realita ale byla úplně jiná. Stačilo jet kolem některého z hypermarketů, třeba v Ostravě a okolí, a člověk nabyl pocit, že se blíží nějaká obrovská katastrofa a lidé se tak zásobují na blížící se mizérii: parkoviště byla přeplněná, stejně jako nákupní tašky a vozíky zákazníků. Já osobně taková přecpaná místa rozhodně nepreferuji, fronty u pokladen ještě méně a nervózní lidi nakupující po metrácích už vůbec ne. Jenomže...

Protože nepatřím k pravidelným zákazníkům v potravinách a obvykle se v přípravě domácího jídla řídím pravidlem 'co dům dá', měla jsem jen dvě možnosti, jak problém prázdné lednice vyřešit. Vyrazit do přeplněného supermarketu taky, nebo nasadit nucenou redukční dietu. Nakonec jsem ale usoudila, že existuje i zlatá třetí cesta. Ve spíži mám dost různých potravinových dóz, ze kterých se dá vykouzlit nejedno chutné domácí jídlo. Jen si to vyžádá to, čeho se mi permanentně nedostává. Čas.

Možná právě onen čas je tím honákem. Žene stáda nás, zákazníků, do prostor naplněných jídlem, které stačí rychle ohřát v mikrovlnce a stejně rychle zhltnout. Moje babička pracovala v zaměstnání, doma, na zahradě, pečovala o vnoučata a ještě k tomu strávila hodiny výrobou vynikajících omáček, knedlíků či koláčů. A tak si z ní asi pro tentokrát i já vezmu příklad. Čas mě u sporáku určitě honit nebude. Vždyť máme o jeden den volna víc a k tomu hodinu navrch, protože dnes se mění čas na zimní!

autor: š.iva
Spustit audio