Ivana Šuláková: Živá Ostrava

10. květen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Máte rádi hokej? V tom případě patříte k početným davům fanoušků, kteří v těchto dnech sledují utkání hokejového šampionátu v Ostravě i v Praze. A možná patříte i k těm šťastlivcům, kterým se podařilo sehnat vstupenky přímo na stadion, a užívají si atmosféru přímo na místě. Spolu s vámi si ale užívají i jiní, i když třeba ani milovníky tohoto sportu nejsou.

Jsem letitý sportovní fanda, i když některé disciplíny mám raději než ty ostatní. K oněm ostatním patří i hokej, který je teď nejen v Ostravě a Praze na předních příčkách popularity.

A proč právě hokej nepatří k mým vyvoleným? Důvodů je více, ale ten zásadní je až moc praktický. Nemám dobrý zrak, a tak mám problém vidět to, oč na ledě vlastně jde - třípalcový černý kotouček zvaný puk. Je pro mě prostě příliš malý na to, abych ho viděla, natož stačila na ledové ploše sledovat.

Bez ohledu na můj vlažný vztah k hokeji ale rozhodně sleduji vše, co s ním souvisí. Nemohla jsem si tedy nevšimnout, že právě díky němu Ostrava opět ožila.

Zatímco mimo období šampionátu o víkendu nepotkáte v centru tohoto města skoro ani živáčka, teď můžete mít problém sehnat volné místo pro rodinný oběd, nebo jen tak pro krátký relax u kávy či sklenice piva.

A to není všechno. Můžete si tu poklábosit rusky, polsky, německy, anglicky a užít si i půvabnou slovenštinu, která z našich běžných životů pomalu mizí.

Ostrava je prostě opět plná lidí a to mě těší! Je rozesmátá, plná očekávání a chuti do života. I v notoricky známé Stodolní ulici se hokejoví fanoušci chovají jako přátelé, kteří se po letech sešli u jednoho stolu, spolu fandí, spolu popíjejí a spolu si užívají bez ohledu na to, jestli patří k vítězi nebo poraženému.

Když tudy den co den procházím cestou z práce, mám konečně pocit, že se tady něco děje. Současně mi nedělá dobře pomyšlení, že už za pár dnů nebudu muset o místo v mé oblíbené kavárně ani trochu bojovat.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.