Ivana Šuláková: Život naruby

7. září 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tento týden se převrátil naruby život dalšímu člověku. Žena, která celý život poctivě pracovala a mohla si užívat důchodu, teď možná skončí ve vězení. Stačilo k tomu málo - banální omyl v záměně obsahu dvou různých tekutin. Jedna z nich byla určena k diagnostice cukrovky, druhá k dezinfekci. Výsledkem je smrt těhotné maminky, která po sobě zanechala dítě, manžela a truchlící rodinu. Tragédie je to obrovská. Pro lidi, kteří ztratili blízkého člověka i pro zdravotní sestru, která se při záskoku v diabetologické ambulanci životního omylu dopustila.

Vždycky, když se mi do rukou dostanou informace o neštěstí, za nímž stojí pouhý omyl, přehmat, naskočí mi husí kůže. Vždyť se do podobných rizikových situací dostává každý z nás dennodenně. Jak málo stačí k tomu, abychom přišli o vše: o rodinu, zázemí, přátele, práci, radost ze života a potěšení plynoucí z pouhého faktu, že jsme živí a zdraví?!

Osmašedesátiletou zdravotní sestru z Orlové by určitě ještě před pár týdny ani ve snu nenapadlo, že se jí v seniorském věku tak zásadně změní život. Stalo se.

Nechtěla bych být v roli soudce, kterému se tento případ dostane do rukou. Bude mít hodně těžké rozhodování. I když, řekněme si upřímně, že „obecních“ soudců se už dnes dají najít stovky - na internetu, v sousedství, v ulicích. Někdy stačí pouhý pohled a je vám jasné, kdo vám přiřkl jaký ortel.

Jinak budou hodnotit lidé s dětmi a třeba právě nastávající maminky, jinak lidé, kteří dlouhá léta pracují právě ve zdravotnictví a neustále podstupují riziko, že se mohou špatně rozhodnout v případech, kdy jde o zdraví.

Nedávno jsem jednomu špičkovému lékaři, který byl hostem v našem vysílání, vysekla poklonu za jeho dřinu kardiochirurga bojujícího permanentně o životy pacientů. A víte, co mi odpověděl? "Vždyť i vy máte, paní redaktorko, moc změnit nebo zničit životy lidí! A má ji i spousta dalších lidí, jen si to někteří neuvědomují!"

Když jsem později nad jeho slovy přemýšlela, uznala jsem, že má pravdu. Nedoručený dopis, špatně seřízené brzdy, prozrazení svěřeného tajemství... I tak málo může život některých z nás převrátit naruby.

Ostatně, co vám budu povídat, určitě i vy jste se do role potenciální oběti či hlavního aktéra-pachatele dostali vícekrát, třeba při zdánlivě banálních činnostech.

Když si tento fakt uvědomíte, rozhodně vám nebude lehčeji. Ba, právě naopak - pokud máte svědomí, přitíží se vám. Tedy, alespoň mně se přitížilo. A budu doufat, že je nás více.

autor: š.iva
Spustit audio