Ivana Šuláková: Život s handicapem

11. leden 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jste zdraví? Vidíte a slyšíte dobře? Máte obě ruce a nohy? Obejdete se bez pomoci ostatních? Pak máte ohromné štěstí! Tvrdí to alespoň autorka poznámky. Tentokrát se zaměřila na složitosti života lidí s handicapem. Ani ne tak na to, jak k němu přišli a jak se s ním psychicky srovnávají, ale jak se jim s ním existuje v každodenním životě.

Když jsem byla malá, lidi s handicapem jsem nepotkávala. Psychicky postižené tehdejší režim posílal do uzavřených ústavů. Lidé s trvalou fyzickou újmu zase končili ve velkých rádoby léčebných centrech daleko za městem, aby nebyli na očích ostatním.

Není tedy divu, když jsem coby pětileté dítě hleděla s otevřenou pusou na vozíčkáře jako na neznámého exota. Ani neslyšící nebo nevidomé jste běžně v ulicích nepotkali. Nepatřili jsme totiž k zemím, kde se myslelo například na to, že i slepý musí přejít bezpečně silnici a člověk bez sluchu se bez pomoci na úřadě prostě nedomluví.

Od té doby se mnohé změnilo. Největším pozitivem je asi to, že lidé s handicapem různého druhu už nejsou společenskými vyděděnci. Myslí se na ně také s nájezdovými plošinami u schodišť, ve veřejné dopravě, přibyla řada nových prvků v ulicích i ve veřejných budovách. I když k ideálu máme pořád hodně daleko.

Právě proto si vážím těch, kteří neustále přemýšlejí, jak lidem, kteří se bez pomoci ostatních neobejdou, život ulehčit. Posledním příkladem z našeho regionu může být karvinská nebo příborská radnice.

První jmenovaný úřad okamžitě reagoval na připomínku nevidomé paní, která chtěla třídit odpad, ale bez zraku se prostě v kontejnerech nevyznala. Teď už je na nich speciální nálepka s Braillovým písmem. Radní v Příboře zase nedávno své úřadníky nechali proškolit ve znakové řeči a teď na svých internetových stránkách zřídili i hlasovou čtečku.

Podobných počinů je více a mají jedno společné - ohleduplnost vůči lidem, ke kterým osud ohleduplný nebyl. Je také dobré vědět, že je nevyzpytatelný a jeho obětí se může stát kdokoli z nás.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.