Ivana Šuláková: Žízeň

15. srpen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Popraskaná půda, vadnoucí stromy, keře i tráva, vyschlé studny a také požáry - to je obrázek Česka posledních dnů. Náš kraj je unavený dlouhodobými horky, země je vyprahlá a my, lidé, taky. Kupodivu ani ne dost na to, aby nás úmorné vedro neodradilo od zbytečných sporů a třenic.

Na taková horka, jaká zažíváme v posledních týdnech, nejsme v naší středoevropské zemi s relativně stabilním počasím zvyklí. Neocením ho ani já, která si libuje v cestování do zemí, kde jsou teploty kolem čtyřicítky standardem. Ono totiž to naše české horko je nějaké jiné. Možná proto, že si v něm neužíváme dny volna, ale normálně v něm žijeme: chodíme do práce, za nákupy, vaříme, žehlíme, plníme si povinnosti všedního dne.

Ani radostí si v tomto extrémním klimatu neužíváme mnoho. Vlastně to ani moc nejde, když nám po zádech stékají čůrky potu, šaty se lepí k tělu, v ústech máme jako na Sahaře a náš účes vypadá, jako bychom právě prošli saunou. Většina mých známých a kolegů se shoduje v tom, že tropické dny vlastně jen přežívá se zásadou - hlavně se moc nehýbat a nezahřívat ještě více svou těžce zkoušenou tělesnou schránku!

Kdyby ovšem šlo jen o tělesnou schránku, bylo by to snadné. Daleko horší je to v době veder s naší psychickou kondicí. Co taky chcete po člověku, kterého sužují tropy v práci, v tramvaji, doma a dokonce i v noci, kdy se nemůže vyspat. Je jen otázkou času, než bouchne jako papiňák. Lékaři takové horkem vyvolané bouchnutí vysvětlují tím, že náš organizmus vynakládá veškerou energii na ochlazování těla a už nestíhá chránit i mozek.

A tak, moji milí, až budete mít pocit, že vás vaše okolí hrozně štve, vězte, že jde ve skutečnosti jen o nějakou prkotinu. Jen ji vaše horkem unavená mysl vyhodnotila jako zásadní světový problém vyžadující okamžité řešení. Na změnu názoru i nálady postačí obyčejná studená sprcha. A pokud už i vám doma došla voda a jste odkázáni na cisterny, možná oceníte aspoň meteorology slibovaný víkendový déšť.

Pohodové letní dny bez zbytečného nervování vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.