Ivana Šuláková: Znám mého starostu

4. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Radnice ostravské městské části Svinov se v posledních týdnech stává mediální atrakcí. A nejen to. Notně také zamotává hlavu místním obyvatelům. Může za to šňůra odvolání a následné volby nových starostů a starostek. Co to o tamních komunálních politicích napovídá?

Městská část Ostrava-Svinov se v posledních měsících stává stále častěji centrem pozornosti médií. Není tomu tak kvůli nějakým mimořádným počinům místní radnice, ale kvůli obyčejnému politikaření. Jak jinak totiž nazvat fakt, že se tam za poslední měsíce vystřídali už čtyři starostové. Bouřlivé odvolání jednoho, osočení ze špatného vedení města, následné zvolení nového starosty, další osočení a další odvolání.

Poslední změnu provedli tamní zastupitelé tento týden. Do starostovského křesla opět posadili jednu z odvolaných „bývalek“. Vůbec jim přitom nevadilo, že jí dříve na hlavu lili kýble splašků. Změnili názor stejně rychle, jako mění meteorologové předpovědi počasí.

Taktik by možná neobvyklou rychlost změny politických preferencí svinovských zastupitelů nazval schopností být velmi operativním. Já tomu říkám obyčejně: politikaření, kam vítr - tam plášť, nesoudnost nebo neférový přístup k voličům.

Nevěřím tomu, že by si obyvatelé Ostravy-Svinova přáli mít každých pár týdnů nového starostu. Vždyť, sotva si zapamatují jeho jméno, už patří minulosti a na jeho místě sedí jeho nástupce!

Kouzlo komunální politiky tkví v tom, že se většinou odehrává z očí do očí. Lidi, které zvolíme na místní radnici, bychom měli dobře znát, vědět, jaké jsou jejich přednosti i slabiny. A hlavně - měli bychom jim důvěřovat.

Nevím jak u vás, ale z mé důvěry by po takové tragikomedii, jakou předvádějí na radnici v Ostravě-Svinově, mnoho nezbylo.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.