Ivana Šuláková: ZTePilí muži na cestách

23. červenec 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Slyšeli jste už někdy výraz "ztepilí muži"? A co si pod tím představíte? Bezesporu urostlé, zdravé a svalnaté jedince v plné kondici, kteří se neváhají pustit do různých sportovních výzev. Dvojice mladíků, o kterých je dnešní poznámka, také takovou výzvu přijala, jen rozhodně nejsou ztepilými v pravém slova smyslu.

Jsou dva, jsou mladí a říkají si "ZTePilí muži". Název ale nezískali díky své kondici, nýbrž kvůli faktu, že jsou pro své vážné zdravotní handicapy držiteli průkazu ZTP. I přes svá nemalá fyzická omezení ale včera vyrazili na osmidenní pochod z Olomouce do Ostravy.

Chtějí sobě i jiným dokázat, že je možné překonávat tělesné bariéry, vysvětlovat smysl výzkumu kmenových buněk a přitom pomáhat jiným. Když k tomu připojím informaci, že autor myšlenky David Szotkowski trpí spinální svalovou atrofií a jeho parťák Mirek Večeřa má rozštěp páteře, zdá se jejich plán nemožný. Jenomže není! Na podobnou trasu se totiž vydávají už podruhé.

Nevím jak vy, milí posluchači, ale něco podobného je pro mě nepředstavitelné. Ano, taky občas páchám nějaké dobré skutky, taky se tu a tam vyhecuji k překonávání větší či menší překážky, testuji kondičku a jiným, méně informovaným, vysvětluji to, co já jsem nastudovala a pochopila o něco dříve.

Ale jsem zdravá! Nesedím na invalidním vozíku, slouží mi obě ruce a nohy a v tom nejhorším případě mě při chůzi potrápí bolestivá ostruha. A dokonce bývají chvíle, kdy se na ni vymlouvám, abych nemusela zvednout zadek a spálit nějaké kalorie, protože se mi zrovna nechce. Když si přitom vybavím ony ZTepilé muže, cítím se zahanbena.

Takže, moji milí, pokud v příštích dnech mezi Olomoucí a Ostravou narazíte na dvojici handicapovaných mladíků, kteří po cestě okolojdoucím vysvětlují, jak důležitý a prospěšný je výzkum kmenových buněk, zastavte se na chvíli. Jde o ZTePilé muže Davida a Mirka, kteří nechtějí nic pro sebe, ale naopak chtějí pomáhat jiným.

Můžete se k nim dokonce přidat, dát s nimi řeč, nebo si od nich koupit vlastní turistickou známku a přispět na léčbu vážně nemocné Verunky, která bude s poraněním míchy podstupovat už druhou aplikaci kmenových buněk. A Český rozhlas Ostrava vám jejich cestu prostřednictvím svého vysílání také zprostředkuje.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.