Monika Horsáková: Svatotýdenní

13. duben 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jaro má pro lidi odnepaměti magické kouzlo, patří k němu i Velikonoce, nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Vrchol jejich přípravného období, tzv. Svatý týden, začíná Květnou nedělí. Ta letos připadá na dnešek.

Jarní probouzení přírody provázely odnepaměti různé praktiky, jejichž smyslem bylo znovuvskříšení zimní přírody. Jarní rovnodennost – neboli Jarní Nový rok – už nejméně tři tisíce let slaví Peršané. Svátek, během kterého lidé pomáhají probudit Zemi, trvá celých 13 dní a jeho kořeny sahají až ke kultu Zarathuštry, který patří k nejstarším náboženstvím na světě.

Velikonoce, které jsou spojeny s památkou umučení a vzkříšení Ježíše Krista a vzpomínkou na jeho zmrtvýchvstání, měly silnou oporu už v předkřesťanské tradici.
Původně tento svátek souvisel se svátkem nomádských pastýřů a byl spojen s obětováním mladých zvířat, především beránka. Měl pravděpodobně návaznost na židovský sedmidenní svátek Pesach, kterým si Židé připomínají vysvobození z egyptského zajetí.

Symbol oběti, který se tak drasticky naplňuje v křesťanských Velikonocích, je však mnohem starší a najdeme jej už v indických védách.

Aktuální je však stále. Možná stále více. Velikonoční příběh o umučení a vzkříšení židovského proroka bude pro hledající duše vždy nosný a vždy jej bude provázet řada otázek nad smyslem i způsobem života.

Dnešní svět je totiž natolik plný agrese, pomsty a zloby, stresu, hluku a spěchu, že by lidem neuškodilo se v na chvíli zastavit, ztišit se a zapřemýšlet. Nikoli o užitku, zisku, kariéře a úspěchu, ale o zásadnějších hodnotách – pravdě a lásce.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.