Richard Piskala: Fotbalisté s lopatami

5. září 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Trenér Baníku Ostrava potrestal hráče za špatné výsledky v lize i v poháru. Kvůli tomu, že je klub na dně tabulky, musí hráči kromě běžných tréninků pomáhat při údržbě stadionu. Jak už jsme vás ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava informovali, hráči čistí ochozy kolem hřiště.

Představa ligových fotbalistů s lopatami a motykami v rukou řadu lidí pobavila. Ujít si to nenechali ani novináři a tak baníkovští fotbalisté absolvovali část svých jakýchsi nucených prací i pod dohledem televizních kamer, fotoaparátů, nebo rozhlasových mikrofonů.

Mně ta záležitost až tak vtipná nepřipadá. Nechci se vůbec pasovat do role nějakého odborníka na fotbal, ani se zastávat současných hráčů Baníku. Ale potrestat je za prohry a bídné výkony tím, že jim přikážu vzít do ruky lopaty a pozvat si k tomu novináře, to mi prostě přijde ze strany trenéra a klubu jako ještě větší zoufalost, než předvedená hra na hřišti.

Nejde o to, že by fotbalisté neměli umět makat a vzít do ruky klidně i tu lopatu a motyku.

Ale v tomto případě mám pocit, že šlo spíš o zesměšnění a dehonestaci hráčů vlastním klubem. Dovedu si představit, jak teď budou na hráče z Baníku pokřikovat diváci na cizích hřištích a jak je možná budou provokovat při zápasech i jejich soupeři. To už šéfové Baníku opravdu nemají žádný jiný recept, jak probudit a motivovat své hráče, než je před celým fotbalovým národem po všech těch prohrách ještě více zesměšnit a znemožnit?

Ať je klidně nechají třeba víc trénovat, makat na hřišti nebo v posilovně, ať jim dají do těla tímto způsobem - za to jsou fotbalisté placeni, to je v pořádku.

Ale že by hráči získali hrdost na to, že hrají v Baníku a chuť rvát se v zápasech ze všech sil za svůj klub tím, že je vedení nechá veřejně ponížit? Nevím, fotbalové školy nemám, ale nějak se mi tomu moc nechce věřit.

Klidný víkend vám přeje Richard Piskala

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.