Richard Piskala: Mladecko jako volební Kocourkov

12. březen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už čtvrté komunální volby v krátké době za sebou čekají Mladecko na Opavsku. Co se to v této obci děje?

Mladecko se stává raritou, takovým trochu volebním Kocourkovem. Když se některému ze zvolených zastupitelů něco nelíbí, tak složí mandát a když na uvolněné místo odmítne nastoupit náhradník, nebo náhradníci, tak tím pádem zastupitelstvo končí a v obci musí proběhnout nové volby.

Mladecko, jako malá obec, má pouze pětičlenné zastupitelstvo. A v tom je ten problém. Když totiž celkový počet zastupitelů klesne pod pět, musí se konat nové volby. Tak to stojí v zákoně o volbách do zastupitelstev obcí.

V zatím posledních volbách 16. ledna soupeřily v obci dva subjekty Naše Mladecko a Nové Mladecko. „Naše" zvítězilo nad „Novým" o jeden jediný hlas a získalo tři mandáty, „Nové" mandáty dva. Vzdávání se mandátů „Nových" začalo ještě před ustavujícím zastupitelstvem a učinili to i náhradníci z této kandidátky. Co tedy bude následovat? Samozřejmě další volby.

Lidé v Mladecku volili v řádných komunálních volbách v říjnu roku 2014 a potom v červnu roku 2015 a v lednu 2016. Termín příštích voleb ještě není přesně známý, bude to letos v létě, nebo na podzim.

Takhle to vlastně může jít do nekonečna. Někdo se tomu možná zasměje, ale ono to moc k smíchu není. Nejvíc na tom prodělávají lidé v samotném Mladecku. Bez zastupitelstva sice obec fungovat může, ale jen omezeně. A volby také nejsou zadarmo.

Já bych pro tyto případy zavedl pravidlo třikrát a dost. Pak by nastoupil nějaký nucený správce, který by obec vedl až do příštích řádných voleb. Zabránilo by se tak nejen zničení dalších několika postupně volených zastupitelstev, ale možná i zničení celé obce.

Platný zákon ale žádné třikrát a dost nezná. Obávám se, že obecní politická situace v Mladecku už natolik připomíná válku, že se tam asi bohužel dočkáme dalších pokračování tohoto tragikomického seriálu.

Velmi rád bych se mýlil.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.