Richard Piskala: Mobilem nezatopíš

6. prosinec 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Začátek tohoto týdne byl i v našem kraji poznamenán počasím - mrznoucím deštěm. K ledové kalamitě se vrací Richard Piskala.

Máme to všichni ještě v čerstvé paměti. V našem kraji to v minulých dnech klouzalo na silnicích, chodnících, nejely vlaky. V nedaleké Olomouci to bylo kvůli počasí ještě o něco horší, tam nejely ani tramvaje a lidé zažili i výpadky proudu.

Situaci těch, kteří uvízli ve vlacích, jsme mohli v pondělí a v úterý sledovat doslova v přímém přenosu i mimo tradiční média. Lidé měli s sebou chytré mobily, tablety, notebooky, vše fotili a fotky i videa a popisy svých dojmů hned umisťovali na Facebook, Twitter i jinde na internet.

Pak se mnohým jejich chytrá zařízení vybila. S ubíhajícími hodinami klesala nálada uvězněných cestujících i teplota v některých vlacích. Například jeden náš rozhlasový kolega jel vlakem z Prahy do Ostravy celkem více než 26 hodin. A možná někdo z vás byl na cestě i déle.

Je to zvláštní kontrast. Na jedné straně máme všude kolem sebe i po kapsách všechny ty chytré přístroje, díky kterým jsme neustále připojeni a třeba při procházce beskydskými lesy můžeme na displeji sledovat přímý přenos startu kosmické lodi v USA, pročítat maily, hledat informace na internetu. Pokrok jde v této oblasti dopředu neuvěřitelně rychle.

Na druhou stranu ale stačí, když teplota klesne na -2 stupně a k tomu zaprší a najednou máme obrovské problémy. A to přitom příroda umí i daleko extrémnější věci.

Mějme k ní respekt a mysleme víc i na zadní kolečka. Vůbec teď nechci strašit, ani vyvolávat paniku. Ale zkusili jste si někdy představit, jak by fungovala třeba právě ta vaše domácnost pár dní bez proudu nebo plynu?

Možná ano. Ale myslím si, že mnoho lidí by až v takové situaci zjistilo, že mobilem nezatopí.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.