Richard Piskala: OKD, průšvih roku

4. červen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Problémům kolem krachujícího OKD už jsme se v minulosti v našich Ranních poznámkách Českého rozhlasu Ostrava věnovali. Jak ale poznamenává autor té dnešní, Richard Piskala, skutečný rozsah problémů a dluhů důlní firmy zjišťujeme teprve postupně.

Je to všechno ještě mnohem horší, než jsme donedávna tušili. Rozsah průšvihu zvaného OKD se ukazuje naplno až teď, kdy se dozvídáme, kolik desítek a stovek milionů tato firma dluží – státu, zdravotním pojišťovnám, bankám, dopravcům a dlouhé řadě dalších věřitelů. Bez velkého přehánění se dá říci, že OKD dluží, kam se podívá. A dluží hodně.

OKD, kdysi pohádkově bohatá firma vydělávající na nerostném bohatství ležícím pod naším krajem a na těžké práci horníků, se stala vředem tohoto regionu. Tedy aby nedošlo k mýlce - tím vředem mám na mysli managementy důlní firmy a hlavně její dnes už bývalé majitele, rozhodně ne horníky a další zaměstnance.

I současný management OKD musel už dost dlouho vědět, do čeho se firma řítí a jak postupně a závratně rostly její dluhy. Ještě před pár měsíci, v době, kdy už se objevovaly zákulisní informace o stamilionových dluzích, bylo toto téma pro vedení důlní firmy oficiálně tabu. Zpětně se ukazuje, že management před veřejností i vlastními zaměstnanci už tehdy záměrně zamlčoval krutou pravdu.

Je těžké v této situaci uvěřit čemukoliv, co říká vedení OKD nyní. A je také těžké odhadnout, co udělají horníci, za měsíc, za dva nebo za tři, když nedostanou své výplaty za odvedenou práci. Myslím, že si určitě velmi dobře uvědomují, že svou dřinou přispěli Zdeňku Bakalovi na jeho miliardy a manažerům OKD na jejich miliony, nebo spíš desítky milionů.

Jen doufám, že to celé s OKD neskončí tak, že stát dá horníkům nějakou almužnu a na firmu pomyslně vyvěsí nápis „Zapomeňte!".

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.