Richard Piskala: Prezidentská návštěva a standardní úkon

15. listopad 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Moravskoslezský kraj zažil v tomto týdnu návštěvu Miloše Zemana. Prezident přijížděl v situaci, kdy krátce předtím některé jeho výroky a činy rozdělily veřejnost na jeho hlasité odpůrce a příznivce.

Rozdělení veřejnosti ve vztahu k prezidentovi bylo znát. Na setkání s ním přišly v různých městech tisíce lidí a vedle jeho příznivců, kterých byla drtivá většina, přišli i někteří z těch, kterým se jeho jednání a vystupování v poslední době nelíbí.

Například v Opavě vyzval Miloš Zeman protestující studenty, ať jdou k němu na pódium říct svůj názor, pokud mají odvahu. Jedna studentka odvahu měla a někteří jí pak tleskali, jiní nesouhlasně pískali.

Úplně jiný příběh se ale odehrál tentýž den v nedalekém Krnově a stalo se to ještě před příjezdem Miloše Zemana na tamním náměstí. Na místo přišli dva lidé v kuklách a drželi transparent s nápisem „Stydím se za svého prezidenta". Policisté je vyzvali, aby si kukly sundali a oni to udělali.

Tím to ale neskončilo. Policisté trvali na tom, aby se tito dva lidé legitimovali. A protože u sebe neměli občanky, odvedli je na služebnu. Ti dva protestující už asi vědí, že jít na mítink prezidenta s protestním transparentem, natáhnout si přes hlavu kuklu a přitom nemít u sebe občanku, není nejlepší nápad.

Jen si nejsem jistý, jestli se nad svým postupem zamyslí i policisté, podle jejich dosavadních oficiálních vyjádření to tak nevypadá. Proč chtěli legitimovat právě lidi, kteří drželi protestní transparent, kukly si sundali a ničím se neprovinili? Kontrolovali snad policisté občanky všem, kteří přišli na náměstí?

Nemohu se v této souvislosti ubránit vzpomínce na to, jak s lidmi, kteří chtěli vyjádřit veřejně svůj protest nebo názor, zacházela předlistopadová StB. Pokud je rovnou nezavřela, tak je občas rozvezla na různá vzdálená místa. Někde v lese nebo uprostřed polí pak takového člověka vysadili a nechali ho tam. Protistátní živel už tím pádem nemohl protestovat na náměstí, protože než zjistil, kde vlastně je a než se dostal zpátky, tak už bylo dávno po mítinku.

Ale zpátky k dnešku. Mají policisté odvádět na služebnu lidi, kteří slušnou formou chtějí vyjádřit svůj politický názor, který navíc není nijak extrémní? Proč je odvedli? Aby nemohli protestovat?

Jsem zvědav, jestli se v dohledné době dočkáme na tyto otázky nějakých jasných odpovědí. Zatím jsem zaznamenal jen policejní vyjádření, že - cituji - „ šlo o standardní úkon a oprávnění dle zákona". Nevím jak na vás, ale na mne i tato slova působí dojmem, že jsem se ocitl v nějaké podivné časové smyčce.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.