Richard Piskala: Sucho trvá

3. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Parné léto s tropickými teplotami je už naštěstí za námi, ale hlavní problém letošního letního počasí trvá dál.

Je to vlastně jen pár týdnů, co jsme takřka denně vysílali o tom, že padaly letité teplotní rekordy a jaké různé problémy v našem kraji to působilo. Kdo by si na to teď vzpomínal, vždyť venku je příjemné babí léto.

Jenomže ten největší problém letošního letního počasí trvá dál. Málo deště a s tím související sucho. Řada lidí to tak nevnímá, vždyť párkrát už od léta i zapršelo a voda z kohoutků normálně teče.

Když si ale vyjdete do přírody, tak ten problém vidíte hned. A ani lidé z města vlastně nemusí chodit daleko. Třeba v Ostravě se stačí podívat, jak vypadá řeka Ostravice. Je to smutný pohled na to, jak málo vody teče v korytě. Chodím kolem už hezkou řádku let, ale tolik hladových kamenů, trčících nad hladinu, jako letos, jsem tam ještě neviděl.

A když si vyjdete například do Beskyd a budete se pozorně dívat kolem sebe, tak si určitě stejně jako já všimnete vyschlých studánek a téměř nebo i úplně suchých koryt potoků.

Problém sucha nezmizel s tropickými teplotami, ale trvá dál i teď, na podzim. Své o tom ví hydrologové, rybáři a také ti, kdo jsou odkázáni na vodu ze svých studní.

Nejsem odborník na klimatologii a vůbec nedokážu odhadovat, jestli po několika suchých letech zase přijde několik mokřejších a vody v přírodě zase bude dost. Třeba to tak bude. Ale třeba ne.

Rozhodně si ale myslím, že pokud bude dál trvat ta suchá varianta, tak nemůžeme čekat, že nám donekonečna poteče z vodovodu neomezené množství relativně ještě pořád docela levné pitné vody.

Voda už je v některých částech světa velmi drahá a velmi vzácná tekutina. Její akutní nedostatek může být i příčinou válek nebo stěhování celých národů.

Vůbec vás nechci, milí posluchači, po ránu strašit, nebo děsit. Když teď doma otočíte kohoutkem, tak voda určitě poteče tak, jak jste zvyklí. A třeba se za pár dní rozprší, v zimě pak bohatě nasněží a na jaře už bude i té spodní vody dost.

Zároveň bychom se ale neměli spoléhat na to, že se problém vyřeší sám. Do budoucna se dá určitě udělat hodně pro to, abychom lépe a hospodárněji využili tu vodu, kterou nám příroda u nás stále ještě dává. Očekávám, že s návrhy řešení přijdou odborníci z mnoha oblastí.

Vždyť může jít v nedaleké budoucnosti o mnohem větší problém, než jsou mnohé současné kauzy a pseudokauzy, které plní titulní stránky novin.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.