Richard Piskala: Světová Ostrava

16. květen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava byla dva týdny jedním z center světového sportu. Závěrečné víkendové zápasy na Mistrovství světa v hokeji už se hrají jen v Praze. Nad uplynulým hokejovým šílenstvím v Ostravě se zamýšlí Richard Piskala.

Uteklo to jako voda. Hokejové mistrovství světa se prohnalo moravskoslezskou metropolí a je pryč. Hodně a dlouho se o tom předem mluvilo, byla to vrcholně očekávaná událost. I když v Praze se ještě dnes a zítra bude hrát o medaile, tak my v Ostravě už můžeme tak trochu bilancovat, co nám ty dva hokejem nabité týdny vlastně přinesly.

Bude to určitě subjektivní a každý to bude hodnotit podle svého - ten, kdo neváhal utratit nemalou sumu za lístky, mohl vidět zblízka opravdu špičkové zápasy a týmy.

Spokojeni jsou určitě majitelé hotelů a mnohých restaurací v Ostravě, kterým se v uplynulých dvou týdnech díky zahraničním návštěvníkům znatelně zvedly tržby.

Obecně může nás Ostraváky těšit, že o našem městě v posledních dnech slyšeli hokejoví fanoušci v řadě zemí světa. Umím si dokonce představit, že dobře zvládnutá sportovní akce světového významu může městu přinést kladné body třeba při jednání se zahraničními investory. Ale jestli to skutečně přinese nějaký hmatatelný výsledek tohoto typu, je otázkou.

Mně osobně přijde jako velmi zajímavé i to jakési pověstné „nastavené zrcadlo" - tedy jak naše město viděli zahraniční návštěvníci, kteří sem na hokej přijeli.

Měli bychom si podle mne dobře zapamatovat například nelíčený údiv mnohých z nich, kteří se ptali, jak je možné, že centrum města je už vlastně v podvečer úplně prázdné, není tady kam jít a když chtějí do restaurace, tak je všichni pořád posílají jen na jednu ulici, na Stodolní.

S vylidňováním centra Ostravy už verbálně bojovalo několik garnitur místních politiků. Určitě to alespoň někteří z nich mysleli i vážně, ale výsledkem bohužel je, že tolik prázdných i chátrajících domů a výkladů po zrušených obchodech jako dnes ještě v samotném centru města nebylo, co pamatuji. A pamatuji už toho docela dost. Nemá smysl vypočítávat důvody, myslím, že je všichni známe.

Tleskám tomu, že se daří do Ostravy dostávat akce typu hokejového mistrovství světa. Uvědomme si ale, že pomocí těchto akcí šíříme - obrazně řečeno - nejen slávu města, ale také jeho ostudu. Totálně zdevastované památky typu městských jatek, obchodního domu Ostravica, nebo už zmíněné desítky prázdných bývalých obchodů v centru města - to jsou bohužel tak viditelné věci, že si jich všimnou i hokejoví fanoušci posilnění nějakým tím pivem.

Myslím, že bychom jim měli poděkovat. I když už si na to možná někteří v Ostravě zvykli, tak prostě není normální mít v centru města zříceniny.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.