Richard Piskala: Ukradená liška

30. květen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zpráva o tom, že z hukvaldské obory zmizela v tomto týdnu socha lišky Bystroušky i s pamětní tabulí, vzbudila velkou pozornost a nechala v klidu málokoho. Zaujala i Richarda Piskalu, který se k této krádeži vrací v dnešní Ranní poznámce.

Liška Bystrouška je, nebo vlastně byla, pro Hukvaldy něco jako Eiffelova věž pro Paříž. Turistická atrakce, symbol a také vzpomínka na slavného rodáka Leoše Janáčka. Když zapátráme v rodinných albech, tak fotku s liškou z Hukvald tam najde spousta z nás. Máme s tím místem a s touto sochou spojeny i osobní vzpomínky nejen na Bystroušku, ale třeba i na naše blízké, se kterými jsme tam kdysi byli na výletě.

Slyšel jsem od známých řadu nechápavých dotazů a stesků - jak mohl tu lišku, která je pro nás symbolem toho místa, někdo ukradnout? Ti zloději už se opravdu nezastaví před ničím... A hlavně proč to někdo udělal? Šlo mu o těch pár korun, které mu možná zaplatí nějaká sběrna kovů? Těžko říci - ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, odpovědi neznáme.

Dívám se na fotky ukradené sochy a tabulky. Na té tabulce byl nápis: Leoši Janáčkovi na paměť prvního provedení opery Liška Bystrouška na Hukvaldech 20. 6. 1959. Věnují myslivci a lesníci Ostravského kraje.

Jenomže Bystrouška, kterou si většina z nás pamatuje, nebyla původní. Tu dva měsíce po instalaci v roce 1959 také někdo ukradl. Slévači z tehdejší Nové huti odlili podle modelu novou bronzovou sochu a ta byla v Hukvaldech od roku 1962 až do tohoto týdne.

Zajímavostí kolem sochy je ale víc. Nedávno přešla do majetku církve, která dostala od státu v restituci Hukvaldskou oboru. Přiznám se, že mi to moc nejde do hlavy - jak mohla církev dostat spolu s oborou vrácenu i sochu, kterou pořídili v roce 1959 zdejší myslivci a lesníci a církvi podle veřejně dostupných údajů nikdy nepatřila?

Když budu trochu spekulovat, tak mne napadá, že možná i to mohl být motiv, proč někdo vysekal populární sochu z kamene a odnesl ji.

Ale i kdyby tomu tak bylo, tak to samozřejmě není žádná polehčující okolnost. A navíc - zloděj přece Bystroušku ukradl nejen církvi, ale zároveň nám všem, kteří máme Hukvaldy rádi.

Věřím, že i kdyby se ukradená socha nenašla, tak se snad podaří udělat nový odlitek podle původního vzoru. A pokud na to bude zapotřebí nějaké veřejné sbírky, tak rád přispěji.

A doufám, že až bude zase Bystrouška na svém místě, tak její majitel udělá i něco pro její zabezpečení proti případné další krádeži. Vždyť cena nějaké bezpečnostní kamery je směšná oproti hodnotě, jakou symbol Hukvald pro místní lidi i pro návštěvníky má.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.