Richard Piskala: Uniforma plukovníka Kandareliho

23. duben 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V uplynulém týdnu jsme vám ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava nabídli seriál reportáží nazvaných Uniforma plukovníka Kandareliho. Dnes odpoledne po 15. hodině tento cyklus uzavřeme stejnojmenným dokumentem, připomíná Richard Piskala v dnešní Ranní poznámce.

Pozorní posluchači Českého rozhlasu Ostrava už o plukovníku Kandarelim leccos vědí - připomenu tedy jen stručně, že osvobozoval v roce 1945 jako voják Rudé armády města v našem kraji a dodnes je čestným občanem několika z nich, například Opavy. Je mu 92 let a žije v Gruzii na hranici chudoby - jeho důchod mu nestačí ani na zaplacení bytu. V Opavě na svého čestného občana nezapomněli, město mu pravidelně posílá příspěvek na živobytí. Pan Kandareli je za to velmi vděčný a rozhodl se věnovat České republice nejcennější vzpomínku na 2. světovou válku - svou vojenskou uniformu se všemi řády a vyznamenáními.

V tu chvíli vstoupil do příběhu náš rozhlasový reportér Martin Knitl. Přišel s nápadem navštívit pana Kandareliho v městě Gori v Gruzii a pomoci mu splnit jeho přání.

Mám radost z toho, že se to povedlo a také z toho, že můžeme tento neobvyklý příběh zprostředkovat i vám, posluchačům Českého rozhlasu Ostrava. Ten příběh je v něčem současný, ale také samozřejmě úzce souvisí s historií našeho kraje. A na tu bychom rozhodně neměli zapomínat. Výročí osvobození si připomínáme právě v těchto dnech, konkrétní data v jednotlivých městech našeho kraje se liší podle toho, jak postupovaly boje při Ostravské operaci v roce 1945.

Dokument reportéra Martina Knitla nazvaný „Uniforma plukovníka Kandareliho" si poslechněte v našem vysílání dnes odpoledne po 15. hodině, nebo kdykoliv poté na našem webu.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Richard Piskala.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.