Richard Piskala: Vrazi na přejezdech

25. červenec 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tragická železniční nehoda ve Studénce poznamenala život a události v našem regionu v uplynulém týdnu. K této nehodě a hlavně k tomu, co následovalo, se vrací Richard Piskala.

Kamion plně naložený plechy vjíždí ve středu ráno na přejezd ve Studénce ve chvíli, kdy už dávno blikají červená výstražná světla, a když je polský řidič se svým vozem na kolejích, spouštějí se závory.

Tento příběh i to, co následovalo, už jsme v uplynulých dnech slyšeli mnohokrát. Pro mne to ještě pořád zní až neuvěřitelně. Nedovedu si představit, že někdo za volantem nezastaví před přejezdem, když se podle světelné i zvukové signalizace blíží vlak.

Co mně ale dostalo úplně, byly záběry kolegů z České televize Ostrava, které u toho samého přejezdu natočili hned následující den po nehodě. Na těchto záběrech je vidět, že se tam opět jezdí na červenou! Signalizace bliká a přes koleje jede kamion, za ním pak ještě traktor s vlečkou a po nich za několik okamžiků stihne projet ještě i stříbrná octavia.

Dívám se na tyto záběry znovu a znovu a prostě tomu nemůžu uvěřit. Jsou ti řidiči sebevrazi? Nebo spíš potenciální vrazi nevinných lidí, kteří cestují vlakem blížícím se k přejezdu?

Nejsem příznivcem toho, aby nás na každém kroku hlídaly bezpečnostní nebo policejní kamery. Ale když už nám tyto kamery měří třeba překročení rychlosti na mnoha naprosto přehledných místech a když tam jedeme větší než povolenou rychlostí, tak nám zanedlouho přijde úřední obálka, měly by rozhodně být i u vybraných přejezdů, kde hrozí mnohem větší nebezpečí.

Mám tím na mysli hlavně přejezdy, na kterých si řidiči doslova zvykli jezdit na červenou a přejezdy přes hlavní železniční trasy, kde jezdí vlaky vysokou rychlostí. Ve Studénce by se zřejmě takový kamerový systém z vybraných pokut zaplatil v prvních dnech provozu.

A myslím, že u vysokých pokut by to skončit nemělo. Pokud si někdo počíná jako vrah, tak prostě za volantem nemá co dělat.

autor: rip
Spustit audio