Ve Studiu 1 se představí jazzové mládí

23. září 2010

Pro milovníky jazzu jsme přichystali na středu 11. dubna veřejný koncert s názvem "Jazzové mládí". Na něm se, u nás ve Studiu 1, představí duo Jiří Slavík a Fred Thomas, také kapely Voctail a Behind the door. Koncert začne v 18:00. Na následný hodinový střihový pořad z tohoto koncertu, s komentářem známého ostravského jazzmana Borise Urbánka, se můžete těšit v úterý 24. dubna od 20:00.

Mladého, nadějného kontrabasistu Jiřího Slavíka, který v den koncertu oslaví své 21. narozeniny, doprovodí na klavír Fred Thomas. "Podstata celého našeho koncertu je docela prostá. Jde o navázaní dialogu mezi dvěma lidmi, kteří se vzájemně inspirují, o interaktivní vztah v rámci kterého vzniká ona samotná hudba. Jde o to představit hudbu jako jazyk k dorozumívaní a komunikaci a přiblížit lidem podstatu improvizace, ze které se líhne skladba samotná. Ať už hrajeme klasiku či jen tak úplně volně improvizujeme, divák by v tom měl vidět něco společného, něco, co se nijak nemění," objasňuje Jiří Slavík svá vystoupení s Fredem Thomasem.

Jiří Slavík a Fred Thomas

Dalším hostem koncertu bude jazzové vokálně instrumentální seskupení s názvem Voctail. Skupina, která začala působit od září loňského roku, je převážně složena ze studentů ostravské Janáčkovy konzervatoře. "Repertoár vymýšlíme v havířovské restauraci Jiřina, ve které se čirou náhodou naše seskupení dalo dohromady. Název hudebního projektu vznikl spojením slov vokální a koktail. Jak jednoduché," vysvětluje duchovní otec skupiny Vlastimil Ondruška.

Večer plný jazzu, představený mladými talenty, ještě doplní svým vystoupením čtyřčlenná kapela z Frýdku-Místku Behind the door.

Vstupenky na koncert v hodnotě 40 Kč můžete zakoupit u nás na recepci.


Jiří Slavík, rodák z Havířova, má za sebou úspěšné studium hudební konzervatoře v Římě a maturitní zkoušku v rámci programu International Baccalauréate. Nyní je studentem londýnské Královské hudební akademie (Royal Academy of Music), na které dosahuje skvělých výsledků, stejně jako na soutěžích po celé Evropě. Jiří Slavík je také držitelem medaile Reverenda Wilbur C. Woodhamse za výborné výsledky v rámci umění a Medaile profesorského sboru. Obě získal na římské konzervatoři St. Stephen's International School. Zároveň s tímto oceněním získal v listopadu 2005 Stříbrnou medaili prezidenta Italské republiky Carla Azeglia Ciampiho. Hudebně již spolupracoval s taneční společností Roberty Garrisonové, manželky legendárního kontrabasisty Jimmyho Garrisona. Rovněž s pianistou Richardem Trythallem, ředitelem hudebního oddělení Americké Akademie v Římě. Českou republiku již navštívil v rámci turné s vlastním jazzovým kvartetem Collage. Aktivně se podílí na projektech s londýnskými hudebníky na jazzové, volné improvizované či světové hudební scéně.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.