Toulky beskydskými lesy nabízí pestré zážitky

19. červen 2013

Beskydské lesy skrývají mnohá tajemství. Zajímavé stromy, památné křížky, přírodní zvláštnosti a taky lidi. Při procházkách po běžných, turisticky značených cestách na ně ale nenarazíte.

Okrašlovací spolek Rozhledna z Čeladné proto připravuje publikaci, která zájemce provede lesy od Lysé hory až po Radhošť a tamní krajinu ukáže v trochu jiném světle. Spolu s Vladimírem Šigutem jsme se s mikrofonem vydali na stezku kousek nad Ostravicí.

„Byla taková móda zavádět těžkou techniku v lese. To znamená, že se tady nasazovaly mechanismy, které sice byly výkonné, ale pro to lesní prostředí nebyly vhodné. Jinými slovy ničily nám přírodu,“ říká náš průvodce.

I takovou ne zrovna blýskavou zkušenost za celý svůj lesácký život v lesním závodě na Ostravici nabyl Vladimír Šigut. Prošel mnoha lesnickými profesemi, místní lesy zná dokonale a dovede vyprávět. Taky zná místa, která uchvacují.

„Sešli jsme kousek z cesty a nacházíme se u takzvaného Panského potoka a je to tady taková přírodní zvláštnost, kdy v pískovci je vodou vymletá hluboká tůň, která se neustále prohlubuje. Tady v těchto místech je voda hluboká přes dva metry,“ ukazuje pan Šigut.

Nejen polykat kilometry

Taková zákrutinka na potoce je jedním z míst, která můžete poznat blíže. Návod, jak na to, sepisuje publicista Petr Andrle. Zájemce chce provést lesními cestami a část Beskyd ukázat mnohem pestřeji než jen jako křižovatku barevně odlišených turistických značek.

„To území je úplně jednoduché. Když někdo přijíždí z Ostravy, tak vidí nejvyšší horu Beskyd. A když je hezké počasí a zrakem přejede doprava, tak vidí až kostelík na Radhošti. To je úžasný fenomén Beskyd. A když se otočí, tak ještě vidí Ondřejník. To je oblast, o kterou se zajímáme,“ popisuje publicista.

„Chceme do toho vnést nový pohled. Nejen polykat kilometry, ale taky vědět, co se vlastně v té oblasti nachází, co běžnému turistovi uniká,“ dodává Vladimír Šigut, náš průvodce lesem.

Aby vám nic neuniklo, poslechněte si celé vydání magazínu Křížem krajem z beskydských lesů. Záznam je tradičně umístěn v iRadiu a k poslechu zde.

Spustit audio