Cyklus Česko - země neznámá přiblížil Příběh zámku Raduň

24. listopad 2013
Česko – země neznámá

Na zámku Raduň si posledních třicet let podávají dveře řemeslníci s restaurátory. Zámek prochází postupnou obnovou a začíná se návštěvníkům vyjevovat ve vší původní kráse. Zatím jsou jeho prostory přístupné zhruba ze dvou třetin, už příští rok to bude zase ale o kus více.

Zámek Raduň leží v obci vzdálené sedm kilometrů od Opavy a představuje ojediněle dochovaný zámecký komplex. Kromě někdejšího půvabného venkovského sídla knížat jej tvoří rovněž přilehlý přírodně-krajinářský park v anglickém stylu a další stavby.

Návštěvníky okouzlí mimo jiné klasicistní oranžerie se zahradou, ve které se dnes opět daří citrusovníkům i okrasným keřům a rostlinám. Dále se v areálu zámku nachází také úřednický dům, empirový ovčín a nově zrekonstruovaná barokní sýpka. To vše vedle sebe je nevšedním obrazem toho, jak kdysi fungoval život na zámku v souvislosti s nezbytným provozním zázemím.

Zámecký prohlídkový okruh představuje návštěvníkům atraktivně vybavené knížecí apartmá a společenské salóny tzv. panského patra. Ze stylově zařízených místností plných historického nábytku a dobových předmětů a doplňků vede dřevěné schodiště do zámecké bibliotéky. Tento reprezentativní prostor, který zámeckému pánu sloužil jako knihovna a pracovna, byl do podkroví původně renesančního zámku přistavěn až v roce 1903. A to spolu s hostinskými pokoji a bytem komorníka. Neméně zajímavou podívanou prohlídkového okruhu tvoří právě také ta část, která ukazuje, jak dříve žilo služebnictvo. Pokoje komorných, služek, ale také guvernantky a zámeckých dětí se pak nacházejí v přízemí zámku.

Zámek nabyl na prestiži v 19. století

Do historie zámku, na jehož místě kdysi dávno stávala zemanská tvrz, se výrazně zapsalo několik pánů. Na počátku 19. století hrabě Jan Larisch-Mönnich, který adaptoval zchátralý renesanční objekt na klasicistní rezidenci, a ve 2. polovině 19. století kníže Gebhard Leberecht Blücher z Wahlstattu.

S příchodem tohoto příslušníka evropsky proslulého rodu, vnuka Napoleonova pokořitele, nabyl raduňský zámek na společenské prestiži široko daleko. I když sloužil především jako letní sídlo, nabízel domácím i hostům nejen samozřejmý přepych kultivovaného aristokratického domu, ale také potřebné pohodlí pro odpočinek panské rodiny v komorním prostředí venkova.

Od 50. let 20. století, kdy přešel zámek pod správu státu, sloužily jeho prostory mimo jiné jako škola, obecní byty, knihovna nebo depozitář. Naštěstí s tím související stavební práce neměly pro zámek zcela destruktivní dopad.

Návštěvníkům zámek slouží od roku 1984

Zásadní rozsáhlá rekonstrukce, která započala v 80. letech 20. století, vrací zámku opět jeho ztracený lesk. Od roku 1984 má pro návštěvníky zámek brány dokořán.

Záchrana staré sýpky

Podle kastelánky, historičky umění Evy Kolářové, se už na jaře dočkají zpřístupnění dalších prostor a další prohlídkové trasy. A stejně tak příští rok započne rozsáhlá rekultivace zámeckého parku a okrasných zahrad.

Na zámek Raduň se můžete vydat spolu s Českým rozhlasem a redaktorkou Naďou Čvančarovou v cyklu Česko - země neznámá. K poslechu v přiloženém souboru.

autor: čan
Spustit audio