V Razové na Bruntálsku mají evropský fenomén - tufity

17. duben 2014

Tufity v Razové nechybí v žádné turistické brožurce z regionu Bruntálska. Přírodní památka v lokalitě někdejšího lomu dnes připomíná spíš místo pro rodinný piknik, ovšem po staletí odtud putovaly černé kamenné kvádry na nejrůznější stavby v okolí i za hranice.

Jedinečné stopy vulkanické minulosti Nízkého Jeseníku brzy najdete i v novém muzeu. Plánují ho v centru Razové, a jak jsme se přesvědčili, bude na co koukat.

„To se tady pokoušeli vyrobit vanu – metr šedesát na metr a takových osmdesát centimetrů na výšku. Říká se, že to dělali místní kameníci jako dar Marii Terezii. Možná to tak bylo,“

I takové rarity, jako je velká kamenná vana, najdete v tufitovém lomu u Razové. Chráněné území ukazuje Pavel Rapušák z Klubu za starý Bruntál. Dnes je přírodní památka malebně zatravněná a stopy po lopotě lamačů černého kamene dávno zmizely. Punc výjimečnosti ale zůstává.

„V Evropě to najdete pouze v Itálii, tam to padá z Vesuvu do moře. To moře se hýbe, takže to má jinou strukturu. A Italové mají krásného kamene dost, moc ho nevyužívají, takže ke stavebním účelům v tomto rozsahu jediné místo v Evropě nenajdete nikde jinde,“ upozorňuje Rapušák.

Jdeme z lomu do centra obce. Kousek od kostela má stát nová atrakce – přírodní muzeum tufitů. Drsnému kameni se věnuje už naučná stezka, teď chce obec malou kulturní instituci, která evropský fenomén ještě více podtrhne.

„Tady, jak je tento svah, bude část muzea tufitů. A tady, směrem ke kostelu, celý ten roh fary je vlastně zbudován z těch bloků tufitu,“ ukazuje místo, kde muzeum vyroste, starosta Václav Bártek.

Zastavení číslo 3, fara – z tufitů jsou schody k budově, rohy stavby a unikátní sloupy k oplocení. Turistu provedou po obci žluté cedulky a už tady může získat prvotní znalosti o tufitech.

„V tom vlastním přírodním muzeu to bude pro ty, kteří přijedou autem a nechtějí nikam chodit. Ale pro ty zdatné turisty máme tu stezku pět a půl kilometru nahoru a pět a půl kilometru zpátky, kde se mohou podívat, jak to bylo zasazeno do terénu, do domů, do oken a tak dále,“ vysvětluje Pavel Rapušák.

Tufity jsou památkou na dávnou sopečnou činnost v Nízkém Jeseníku a v Razové se těžily už od středověku. Z razovského lomu putovaly tufity prý až do Vídně. Našli byste je taky na nádvoří zámku v Bruntále.

Spustit audio