Hranečník si kolorit hornické Ostravy stále ještě částečně uchoval

25. duben 2014

V Hranečníku ve Slezské Ostravě vznikla před desítkami let jedna památeční fotografie. Je na ní malý chlapec jménem Václav Havel se svým dědečkem Hugem Vavrečkou. Fotka se váže ke zdejší hornické kolonii, kdysi typické součásti černouhelného města.

V hornických koloniích v Ostravě bývalo kdysi docela těsno. V domcích žily početné rodiny a sousedé si viděli doslova do talířů. Jedny z nejstarších osad vznikaly na slezském Hranečníku, u právě vzkvétajících šachet důlních podnikatelů. Pro horníky měli stovky pracovních míst a k tomu nabízeli byty.

„Na dobových fotografiích je dobře vidět, jak život v těch koloniích vypadal. Je taky vidět několik kolonií, které už zcela zanikly a na jejichž místě bychom dnes našli pouze hluboký les nebo nějakou džungli,“ říká Tomáš Majliš, historik a průvodce ostravskými výlety.

V době, kdy černouhelná historie Ostravy nabírala na obrátkách, uhelné společnosti zakládaly nové doly a potřebovaly pracovní síly. A k práci v šachtě nabízely i byt v hornických koloniích.

Na Hranečníku, v slezské části Ostravy, byste našli jedny z nejstarších domkářských osad – kolonii Dolu Jan Mária a kolonii Salmovec. Ovšem jen pro představu: dělnické bydlení tenkrát nebylo dvakrát komfortní.

Důl Jan Maria

„Rodiny byly taky mnohem početnější než v dnešní době. Takže například v tomto krajním domě – jsou tam dochována dvě okýnka, za kterými byl sklepní byt. A v roce 1921 v tom bytě žilo třináct osob. Byla to rodina kočího Buchty,“ popisuje Tomáš Majliš.

Zahrádky si museli vyvzdorovat

I v chudobných koloniích byste ale našli kvetoucí zahrádky a kvokající slepice. Ty si dokonce první osadníci doslova vyvzdorovali.

„Když začali stavět kolonie, brali si inspiraci z už rozvinutých průmyslových oblastí, kde mít nějakou zahrádku nebylo zase až tak běžné. První domky, které vznikaly, byly bez zahrádek. A horníci, kteří se nastěhovali a zjistili, že mají zakázáno chovat slepice nebo prasata, tak je pak měli ve svých domácnostech třeba v komoře,“ dodává historik.

Ostravský Hranečník má i slavné rodáky. Kromě bývalého primátora Ostravy Josefa Kotase, je to další známé jméno – na jedné z fotografií je zachycen malý Václav Havel se svým dědečkem Hugem Vavrečkou.

Více se o životu v hornických koloniích na Hranečníku dozvíte při poslechu magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem), tento i další díly našeho toulavého magazínu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Související