Včelaři v Kopřivnici slaví 95 let. Výročí si připomínají výstavou

19. květen 2014

Jediná kapka medu stojí spoustu úsilí nejen včely, ale také jejich opatrovatele - tedy včelaře. V Kopřivnici na Novojičínsku se chovatelé včel scházejí už 95 let. Výročí spolkové činnosti si letos připomínají výstavou, kterou zdejší muzejníci připravili v Šustalově vile Lašského muzea.

„Točí se to, odstředivou silou se vaničky zvednou a rámky, které v nich leží, na spodní stranu misek vytlačí med z plástů,“ popisuje včelař Tomáš Kostelník. Právě předvádí sto let starý přístroj k získávání medu – medomet.

Nejen ten najdete na výstavě v Šustalově vile v Kopřivnici, která připomíná 95 let od vzniku místního spolku včelařů. Věnuje se hlavně historii, a tak tu nechybí ani staré fotografie. Mezi kopřivnickými včelaři je také jedno slavné jméno.

„Jeden z našich předků a bývalý předseda našeho spolku byl otec Emila Zátopka. Je to tento pán v brýlích s vousem. Byl jedním z členů, kteří spolek po válce obnovili, a stal se jeho předsedou,“ ukazuje Kostelník snímek z roku 1950.

Na školáky čeká na včelařské výstavě také rukodělná aktivita. Mohou si vyrobit svíčku ze včelího vosku anebo zkusit, jak jsou zruční s kladívkem při výrobě rámku pro voskové mezistěny do včelína.

Vedoucímu Lašského muzea Pavlu Dvořákovi jde práce od ruky. „Ještě se to pak dodělá drátkem, strčí se to do úlu a do toho už včely pracují,“ vysvětluje.

„Včelař stluče rámek, vydrátkuje ho, zataví do něj mezistěnu a toto se přidá do úlu. Včela tak má prostor, kde může vystavět souš, včelí dílo. Do něj nosí med, vkládá pyl nebo klade vajíčka a vychovává další pokolení,“ dodává Kostelník.

V období snůšky je ve velkém úle až 60 tisíc včel.


Výlet mezi kopřivnické včelaře si můžete udělat poslechem magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio