Vydejte se s námi po stopách sopečné minulosti Nízkého Jeseníku

28. duben 2020

Víte, co spojuje Velký Roudný, Uhlířský vrch nebo třeba Venušinu sopku? Tyhle kopce v Nízkém Jeseníku jsou vlastně vulkány, které vybuchovaly před asi milionem let.

Za výlety do sopečné krajiny tak nemusíte jezdit pod italský Vesuv, stačí prostudovat mapu Nízkého Jeseníku a zajet na Bruntálsko. Tady najdete hned několik vulkánů, které chrlily horkou lávu a popel ještě v nedávné geologické minulosti - v době čtvrtohor. Lávové proudy zahradily údolí a vymodelovaly nová a dnes má díky dávné sopečné činnosti tento kout Moravy atraktivní cíle pro turistické výlety.

Cestou na Uhlířský vrch potkáváme dvě dámy s trekovými holemi – paní Martu a Marii. „Chodíme každý den, jak se dá, jsme už penzistky. A příroda je nejlepší lékař,“ říkají.

Čtěte také

Tyto dvě penzistky z Bruntálu na Uhlířském vrchu potkáte pravidelně. Evidentně jsou to patriotky, a tak znalosti o místních sopkách pohotově sypou z rukávu.

Vulkanity Nízkého Jeseníku jsou raritou, která přesahuje hranice kraje, říká náš průvodce sopečnou krajinou Pavel Rapušák z Klubu za starý Bruntál. „Mají tak jeden a půl milionu roků, čili jsou to nejmladší sopky na území České republiky, Moravy a Slezska. Co je zásadní – že všechny patří do kategorie stratovulkánů, tedy nebouchly jednou a hotovo. Bouchaly opakovaně,“ vysvětluje.

Bylo jich pět

Kdybyste počítali, někdejších vulkánů najdete pět. Čtyři na Bruntálsku (Malý a Velký Roudný, Venušina sopka a Uhlířský vrch) a pak Červená hora na Budišovsku. Na jednom z vulkánů, Uhlířském vrchu, stojíme a z jeho špičky vidíme i další čtvrtohorní sopky.

„To je druhý kráter ten Malý Roudný. Teklo to daleko do krajiny, ty proudy lávové. A ten Velký Roudný je nejkrásnější sopka z těch pěti, které tady v té řadě jsou. Je to ten typický kužel, nahoře je pro turisty rozhledna, i když mohla být o pět metrů vyšší, protože je to nahoře dost zarostlé stromy, které tam nikdy nebyly. Vždycky to byl holý kopec,“ popisuje náš průvodce Pavel Rapušák.

Čtěte také

Jeho kolega z bruntálského klubu Rudolf Kolář připomíná, že chráněné vulkanity jsou tradičně oblíbeným cílem výletníků. Vedou k nim naučné stezky a třeba Velký Roudný si můžete prohlédnout taky z paluby výletní lodě na Slezské Hartě.

„No, já už si to ale netroufám chodit, protože nohy bolí, tak už se nechávám raději vozit na kole,“ říká se smíchem pan Kolář. „Nejbližší je mi tady asi Uhlířský vrch, mám ho po ruce a vidím ho i z domu. A je tady báječný výhled,“ dodává.

Výhled do krajiny z Uhlířského vrchu
Spustit audio

Související