Adrenalin hledají v bitevní vřavě a víkend ve středověkém ležení je pro ně ideální relaxací

2. červenec 2014

Svět v dobovém kabátě mají fandové historie natolik rádi, že jim nevadí ani tvrdý trénink v brnění a s těžkými meči a šrámy utržené v boji nepočítají. Představíme vám nejrůznější rytíře a zbrojnoše, zkrátka členy historických skupin, kteří se potkávají při rekonstrukcích dobových bitev.

Dobové kulisy, středověké ležení a parta na bitevním poli. Tenhle život vedou fandové historie paralelně k tomu všednímu, kterému kralují složenky, pravidelné zaměstnání a věčně chybějící čas. Život s datací o pár století zpátky má trochu jiné tempo.

„Samozřejmě člověk tím žije. Už to není jen záliba, ale podřizuje tomu úplně všechno. Je to prostě životní styl,“ potvrzuje pan Petr, momentálně tesař a bojovník v jedné osobě.

Rekonstrukce dobových bitev jsou atraktivní pro veřejnost i pro aktéry samotné. Co si chcete dobýt v boji, musíte si vlastnoručně postavit. Adrenalin ve středověkých kulisách – to je ovšem koníček plný tvrdého tréninku a disciplíny.

„My předně jako šermířská scénická skupina předvádíme nejrůznější věci. Takže někdy jsem v plechu a někdy jsem za posledního drbana. Určitě jsou všichni členové šikovní. A kdyby nebyli, tak já je donutím,“ říká se smíchem hejtman skupiny Viator Jakub Nenutil.

Podle něj každý ze skupiny trénuje asi šest až osm hodin týdně. Šerm je náročný fyzicky i po technické stránce.

„Kluci musí být sžití a musí si důvěřovat. A potom to, co předvádějí na scéně, by dle našeho pojetí mělo probíhat maximálně bezpečně a současně tak, aby z toho divák měl co největší požitek. Prostě když sekám do chlapa, tak to má vypadat, že sekám do chlapa,“ dodává hejtman.

Bez žen by to nešlo

A jestli si myslíte, že dobový život bez moderních vymožeností láká jen bitvami ošlehané chlapíky, pak jste na omylu. V táboře mají své místo i ženy – markytánky, kuchařky... Zkrátka bez něžného pohlaví by to nešlo. Důkazem je třeba mladá paní Michaela. Spolu s lučištníkem Jankem jsou členy Piastovců z Frýdku-Místku.

„V naší družině se starám třeba o kuchyni, to je taková vcelku vděčná role. Za to mne mají všichni rádi,“ směje se paní Michaela.

Více si o šermířích, rytířích a zbrojnoších poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu dobrých zpráv a zajímavostí pak najdete v iRadiu.

Spustit audio