Dominanta oderského hřbitova je v rukou restaurátorů

30. září 2014

Své místo tu mají buclatí andělíčci, mramor i spousta štukatérských krajek. Tohle všechno najdete na honosné hrobce rodiny Gerlichů v Odrách na Novojičínsku. U památkově chráněné stavby jsme zastihli v pilné práci řemeslníky a restaurátory.

Řemeslníci opravují honosnou Gerlichovu hrobku na hřbitově v Odrách na Novojičínsku. Továrnická rodina dříve patřila k místní smetánce, a tak na místě posledního odpočinku rozhodně nešetřila. A jak jsme se přesvědčili, renovace kulturní památky dala restaurátorům a dělníkům zabrat.

Gerlichova hrobka. Dominanta oderského hřbitova a upomínka na slavný rod továrníků Gerlichů z oderského Kravařska

„Ta největší dřina je za námi. Když jsme přišli a zjistili ten neutěšený stav – statika byla silně narušená, zvlhlé podzákladí. Takže se to muselo celé rozebrat a vyztužit. Je to několik desítek tun materiálu,“ popisuje restaurátor Roman Winkler.

Rodinnou hrobku nechala postavit Anna Gerlichová. Stavbu, jejíž části jsou z terakoty, kararského mramoru a pískovce, na místním pohřebišti rozhodně nepřehlédnete.

„Je to opravdu význačná funerální památka, která přesahuje i zdejší region, region jižní části Slezska. Je v neorenesančním slohu a je to vlastně doklad významné rodiny Gerlichů,“ dodává Radim Kravčenko z památkové péče oderské radnice.


Více se k tématu dovíte při poslechu záznamu magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio