Rozhledna Hraniční vrch ve Městě Albrechtice zaujme už napohled

14. listopad 2014

Dvě vysoké ocelové věže, které uprostřed lesů ve Městě Albrechtice už nikdo nepotřeboval. To byl základ nové rozhledny, která je už třetím rokem atraktivní turistickou zajímavostí obce ležící na samotné česko-polské hranici.

Rozhledna je svou konstrukcí ojedinělou stavbou. Jako totiž snad jedinou u nás ji tvoří hned dvě věže. Obě navíc ve výšce 25 metrů nad zemí spojuje můstek. Vyjímá se na kopci mezi lesy a loukami, kde do nadmořské výšky 541 metrů není nijak obtížné vyšlapat.

Staré telekomunikační věže a 150 schodů

„Hned jsme věděli, že z toho uděláme rozhlednu. Je to dobré místo a rozhledny jsou dnes populární. Chtěli jsme ale něco netypického, protože rozhlednu má každý. Tak jsme se rozhodli zachovat obě věže a nahoře je propojit šestnáctimetrovou lávkou,“ vzpomíná starosta Luděk Volek.

Jedna z věží tedy zůstala, jak byla, druhá byla obestavěna schodištěm. Za výhledem z vršku rozhledny musíte vyšlapat 150 schodů. „Kovových schodů je 149, a protože jsme chtěli kulaté číslo, tak ten první je ze zámkové dlažby,“ dodává starosta.

Když vystoupáte nahoru, na západě uvidíte Město Albrechtice a při dobré viditelnosti i vrchol Pradědu. Spatřit můžete také jiné rozhledny v okolí – Biskupskou Kupu a krnovskou rozhlednu na Ježníku. Jako na dlani budete mít Krnov nebo Opavu.

„Na rozhledně je celkem šest panoramatických výhledů a jsou na nich umístěny tabule, na kterých je popsáno, kde se co nachází. Takže každý, kdo přijde, si tady může pobýt a podívat se, kde co je,“ uzavírá starosta.

Další podrobnosti – třeba o tom, jak se rozhledna na Hraničním vrchu stavěla, uslyšíte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' hned v úvodu článku). Tento i další záznamy pořadu pak najdete také v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio